Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί νέα στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι στα πρόθυρα να συντρίψουν οριστικά τους Κούρδους αντάρτες μέχρι το καλοκαίρι. «Κάνουμε προετοιμασίες που θα αναστατώσουν όσους πιστεύουν ότι μπορούν να υπονομεύσουν την Τουρκία με μια «Τρομοκρατία» στα νότια σύνορά της», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο που θυμίζει Κουρδιστάν. Αναλυτές λένε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετατρέψει τις στρατιωτικές της ενέργειες σε μακροπρόθεσμη κατοχή κουρδικών περιοχών στο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε σχέδια για μια επικείμενη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, δεσμευόμενος να τερματίσει οριστικά τους Κούρδους αντάρτες μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Ερντογάν, σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, τόνισε την σχεδόν ολοκλήρωση μιας περιμέτρου ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-ιρακινών συνόρων, η οποία στοχεύει στη μόνιμη ασφάλεια των νότιων συνόρων της Τουρκίας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την απειλή στα σύνορά μας με το Ιράκ και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους μας», είπε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης τη φιλοδοξία της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας 30-40 χιλιόμετρα στο συριακό έδαφος. Αυτή η στρατηγική αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις αντιληπτές απειλές από κουρδικές ομάδες που δρουν κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

«Οι προετοιμασίες μας είναι έτοιμες να διαταράξουν τα σχέδια όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν την Τουρκία εγκαθιστώντας μια τρομοκρατική οντότητα στα σύνορά μας», είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και έχει δημιουργήσει αρκετές στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος για να υποστηρίξει τις αμφιλεγόμενες διασυνοριακές της επιθέσεις.

Οι εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των κουρδικών ανταρτικών δυνάμεων στις περιοχές Zap, Metina (Metîna) και Avashin (Avaşîn) στο βόρειο Ιράκ συνεχίζονται από τον Απρίλιο του 2022 και τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τον τουρκικό στρατό.

«Κάνουμε προετοιμασίες που θα αναστατώσουν όσους πιστεύουν ότι μπορούν να υπονομεύσουν την Τουρκία με μια «Τρομοκρατία» στα νότια σύνορά της», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο που θυμίζει Κουρδιστάν.

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ατζέντα της επίσκεψης του Φιντάν περιλαμβάνει συζητήσεις για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας και την πρόοδο στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Φιντάν θα μεταφέρει τις προσδοκίες της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του PKK και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων. Αναλυτές λένε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετατρέψει τις στρατιωτικές της ενέργειες σε μακροπρόθεσμη κατοχή κουρδικών περιοχών στο Ιράκ.

Μια σειρά πρόσφατων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων Τούρκων, Ιρακινών και Κουρδων αξιωματούχων οδήγησε σε εικασίες για μια πιθανή νέα στρατιωτική εκστρατεία κατά των ανταρτών του PKK και τις υποτιθέμενες προσπάθειες της Τουρκίας να κινητοποιήσει το Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν για να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά του PKK.

Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι ως εκ τούτου χρειάζεται τοπικούς συμμάχους με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί ενεργά στον πόλεμό της κατά του PKK.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει επιτυχή αποτελέσματα στις μακροχρόνιες διασυνοριακές της επιχειρήσεις κατά του PKK και ότι η οργάνωση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι είχαν απομείνει 86 μέλη του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ισχυρίστηκε ότι το PKK θα εξαφανιστεί εντελώς στις 29 Οκτωβρίου 2023.

Κατά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό για το 2022, ο Σοϊλού υποστήριξε επίσης ότι ο αριθμός των ανταρτών του PKK είχε πέσει κάτω από 160 χάρη στις επιχειρήσεις της Τουρκίας. Τον Νοέμβριο του 2021 είπε, «Το PKK πρόκειται να διαγραφεί από τη μνήμη της Τουρκίας.