Στις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κατηγόρησε την Τουρκία για συστηματική παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2022, το HDP αποκάλυψε ότι σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ο αριθμός των αποφάσεων για μη δίωξη και αθωωτικές αποφάσεις ξεπέρασε τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων.

Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, δήλωσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2022, σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ο αριθμός των αποφάσεων για μη δίωξη (στο στάδιο της έρευνας) και αθωωτικών αποφάσεων (στο στάδιο της δίκης) ήταν μεγαλύτερος από τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Το HDP καταδίκασε την προσέγγιση του δικαστικού σώματος για την προστασία των δραστών εγκλημάτων βασανιστηρίων, ειδικά όταν διαπράχθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους, Υποστήριξαν ότι μια τέτοια στάση όχι μόνο ενθάρρυνε και ενίσχυε τους παραβάτες αλλά και τους υποκίνησε να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.

Το HDP υποστήριξε περαιτέρω ότι οι αποφάσεις του δικαστικού σώματος να θωρακίσει τους δράστες, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούν θύματα  Κούρδους, ομαλοποίησαν την πράξη βασανιστηρίων, Επιπλέον το κόμμα επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι που αναφέρουν αυτά τα περιστατικά βασανιστηρίων συχνά αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σύλληψη και κράτηση.

Εφιστώντας την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στις τουρκικές φυλακές, το HDP τόνισε μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και της επιβολής αυθαίρετων πειθαρχικών ποινών. Αυτές οι πρακτικές, που μπορεί να κλιμακωθούν σε βασανιστήρια, αναφέρεται ότι χειροτερεύουν κάθε μέρα που περνάει.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το έγκλημα των βασανιστηρίων και να παράσχει υποστήριξη στα θύματα και τους επιζώντες σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα έχει σημασία καθώς σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων ή τιμωριών.

Ως χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, η Τουρκία, μαζί με άλλα συμμετέχοντα κράτη, φέρει την ευθύνη της αποτελεσματικής καταπολέμησης όλων των μορφών βασανιστηρίων, σκληρής μεταχείρισης και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής τιμωρίας.