Η Τουρκία «παγώνει» συμφωνία αγοράς ελικοπτέρων από την Ιταλία

Η Τουρκία «παγώνει» συμφωνία αγοράς ελικοπτέρων από την Ιταλία

Η Τουρκία «παγώνει» συμφωνία αγοράς ελικοπτέρων από την Ιταλία

Η Τουρκία «παγώνει» συμφωνία αγοράς ελικοπτέρων από την Ιταλία

Σε απάντηση στις κατηγορίες του Μάριο Ντράγκι περί "δικτάτορα", η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε αναμονή σύμβαση αγοράς ελικοπτέρων από την Ιταλική αμυντική κατασκευαστική, Λεονάρντο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει σε αναστολή μια σύμβαση για την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων για τον τουρκικό στρατό, ως απάντηση στην κατηγορία περί «δικτάτορα Ερντογάν» του Μάριο Ντράγκι. Αυτό αναφέρθηκε από τις εφημερίδες La Repubblica και Il Fatto Quotidiano την Κυριακή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι τουρκικές αρχές απαιτούν επίσημη απολογία από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Η Άγκυρα δεν φαίνεται να ικανοποιείται με διευκρινίσεις μέσω διπλωματικών καναλιών, ανέφεραν.

Το ιστορικό του σκανδάλου ξεκίνησε με τα σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τις επαφές των Τούρκων με την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντράγκι κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εξευτέλισε την φον ντερ Λάιεν όταν ο ίδιος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλς Μισέλ, κάθισαν σε δύο παρακείμενες πολυθρόνες, αλλά η αρχηγός της Επιτροπής αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ σε μεγάλη απόσταση.

"Αυτή ήταν μια συμπεριφορά που δεν μου άρεσε καθόλου λόγω της ταπείνωσης που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Με αυτούς, ας τους πούμε με το όνομά τους - "δικτάτορες", είναι απαραίτητο να μιλήσουμε μια σαφή γλώσσα και να εκφράσουμε τις διαφορετικές μας ιδέες για την κοινωνία, είπε ο Ντράγκι.

Στην Άγκυρα, οι παρατηρήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού πυροδότησαν τις συνήθεις αντιδράσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της Ιταλίας και ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τα σχόλια του Ντράγκι «άσχημα και παράλογα». Τώρα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή της σύμβασης, η συμφωνία για την αγορά ελικοπτέρων από την ιταλική αμυντική κατασκευαστική, Λεονάρντο, αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ έχει προς το παρόν ακυρωθεί.

Τα αεροσκάφη θα διατίθεντο κυρίως για την εκπαίδευση των πιλότων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά όχι μόνο. Ο Ερντογάν ήλπιζε ότι η αγορά θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των πιλότων και στο επιχειρησιακό φάσμα του τουρκικού στρατού.

Οι ιταλικές εταιρείες στην Τουρκία υπό πίεση

Η La Repubblica ανέφερε επίσης ότι οι ιταλικές εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία δέχονται επίσης αυξανόμενη πίεση. Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες απειλητικές χειρονομίες από την Άγκυρα, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις κατά τουλάχιστον τριών εταιρειών. Μεταξύ αυτών είναι η Ansaldo Energia. Η εταιρεία που εδρεύει στη Γένοβα κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τουρμπίνες αερίου στην Τουρκία.