Σε απάντηση στις τουρκικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία, ένας διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Μαχμούντ Χαμπίμπ, υποστήριξε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παγκόσμιο χάος γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς για να κλιμακώσει τις επιθέσεις της στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον Habib, η Τουρκία στοχεύει να επεκτείνει την παρουσία της στο συριακό έδαφος και να επιδεινώσει τις δημογραφικές αλλαγές στην περιοχή.

 

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το παγκόσμιο χάος γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα για να εντείνει τις επιθέσεις της στη βόρεια Συρία, δήλωσε το Σάββατο ένας διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στην αποκλειστική του δήλωση στο North Press Agency, ο Mahmoud Habib, εκπρόσωπος της Βόρειας Δημοκρατικής Ταξιαρχίας, στοιχείο των SDF, υποστήριξε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να επεκτείνει την παρουσία της στο συριακό έδαφος.

Ο Habib πρότεινε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούσαν στην επιδείνωση των δημογραφικών αλλαγών στην περιοχή. Η δήλωση του Habib ήρθε στον απόηχο πολλών ύποπτων επιθέσεων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Jwan Suleiman Muhammad, ένας 34χρονος υπάλληλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED με έδρα τη Γαλλία, έχασε τη ζωή του αφού τραυματίστηκε σε επίθεση τουρκικού drone στην Amuda, μια πόλη στη δυτική ύπαιθρο του Qamishli .την Πέμπτη. Ο Muhammad ήταν ένας άμαχος που παρείχε κοινωνική υποστήριξη στους εσωτερικά εκτοπισμένους (ΕΑΘ) στον καταυλισμό του Serêkaniyê.

Οι τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή άρχισαν να κλιμακώνονται με μια στρατιωτική εκστρατεία τον Οκτώβριο που στόχευε τις μη στρατιωτικές υποδομές. Ήταν μια από μια σειρά τουρκικών επιθέσεων στη βόρεια και ανατολική Συρία υπό την ηγεσία των Κούρδων που σκότωσαν τον Muhammad και τραυμάτισαν τα δύο μέλη της οικογένειάς του.

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτική γενοκτονίας» κατά των κουρδικών περιοχών και καλώντας για επείγουσα διεθνή επέμβαση.

Ο πληθυσμός της βόρειας Συρίας υπέστη περισσότερες από 580 αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της πενθήμερης περιόδου, οι επιθέσεις της Τουρκίας σκότωσαν 44 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 55, σύμφωνα με την υπό κουρδική διοίκηση της περιοχής.