190273706

Μια ανακοίνωση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η οποία παρέχει στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται ότι διέπραξε το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, εστάλη από μια βελγική δικηγορική εταιρεία, μια ΜΚΟ με έδρα το Βέλγιο και μια ένωση Ευρωπαίων δικαστών, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Η βελγική δικηγορική εταιρεία Van Steenbrugge Advocaten (VSA), η ΜΚΟ Turkey Tribunal με έδρα το Βέλγιο και η ένωση ευρωπαϊκών δικαστών Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ότι κατέθεσαν καταγγελία κατά της Τουρκίας στο ΔΠΔ για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι 200.000 άτομα βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν ή φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν εκτός των νομίμων διαδικασιών στην Τουρκία και σε άλλα εδάφη, ιδίως στο Βέλγιο.

Το τουρκικό δικαστήριο δημιούργησε ένα δικαστήριο υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών για να εκδικάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την Άγκυρα. Το 2021, η επιτροπή των δικαστών ανακοίνωσε ότι τα βασανιστήρια και οι απαγωγές που διέπραξαν τουρκικοί κρατικοί αξιωματούχοι από τον Ιούλιο του 2016 θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε αίτηση που υποβλήθηκε σε διεθνές δικαστήριο.

Σε συνέχεια αυτού, η VSA, το MEDEL και το Δικαστήριο Τουρκίας απέστειλαν ανακοίνωση στο Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται από το τουρκικό καθεστώς. Η ανακοίνωση αναφέρει 1.300 θύματα που θα μπορούσαν να διωχθούν από το διεθνές δικαστήριο. Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι το καθεστώς του Ερντογάν διέπραξε συστηματικές επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό για να προωθήσει τις κυβερνητικές πολιτικές. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν συνειδητή περιφρόνηση για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωση, τα μέρη ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Karim Khan να ξεκινήσει έρευνες βάσει του άρθρου 15 του Καταστατικού της Ρώμης. Ο εισαγγελέας πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν πρέπει να ξεκινήσει έρευνα, αλλά όπως ανέφερε η Washington Post, η εισαγγελία λαμβάνει εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και σπάνια οδηγούν σε έρευνα.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ δεδομένου ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο καθιερώνει τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης ως τα τέσσερα βασικά διεθνή εγκλήματα. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους, η VSA, το Δικαστήριο Τουρκίας και η MEDEL υπογραμμίζουν μια απόφαση του 2019 ενός τμήματος του ΔΠΔ που επιτρέπει τη διεξαγωγή έρευνας για την υποτιθέμενη γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια, παρά το γεγονός ότι η Μιανμάρ δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη επειδή οι εκτοπισμένοι Ροχίνγκια κατέληξαν στο Μπαγκλαντές, το οποίο είναι κράτος μέλος του καταστατικού.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει στοιχεία για εικαζόμενα εγκλήματα που διέπραξε το τουρκικό καθεστώς σε 45 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης. Περιλάμβανε συγκεκριμένα απαγωγές στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ελβετία και την μεροληπτική απόσυρση διαβατηρίων και τη μη έκδοση δελτίων ταυτότητας σε 29 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.