Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει μισθοφόρους από τη Βορειοανατολική Συρία στο Κασμίρ
Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει μισθοφόρους από τη Βορειοανατολική Συρία στο Κασμίρ
- Date: 4 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
- Date: 4 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει μισθοφόρους από τη Βορειοανατολική Συρία στο Κασμίρ
Μετά την τουρκο-αζέρικη εισβολή στην αυτοδιοικούμενη αρμενική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία προετοιμάζει τώρα τον μισθοφορικό στρατό της που αποτελείται από τζιχαντιστές για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ινδίας στην περιοχή του Κασμίρ.
Τα τζιχαντιστικά στρατεύματα του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, μεταμορφώνονται όλο και περισσότερο σε διεθνή μισθοφορικό στρατό της Τουρκίας.
Μετά τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, το Αρτσάχ, την Υεμένη και το Νότιο Κουρδιστάν, οι μισθοφόροι του SNA θα σταλούν τώρα στο Κασμίρ για να πολεμήσουν από την πλευρά του Πακιστάν και εναντίον της Ινδίας. Ενώ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αφορούσε τους παν-τουρκικούς στόχους, ο Ερντογάν δοκιμάζει ξανά τον παν-ισλαμισμό στο Κασμίρ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, ο διοικητής Muhammed Abu Amsha της πολιτοφυλακής του SNA "Sulayman Shah Brigades", ανακοίνωσε πριν από πέντε ημέρες στα μέλη της πολιτοφυλακής του στην κατεχόμενη πόλη Şiyê κοντά στο Αφρίν, ότι το τουρκικό κράτος επιθυμεί να μεταφέρει ορισμένες μονάδες στο Κασμίρ. Εξήγησε επίσης ότι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν ζητήσει από τον ίδιο και από άλλους διοικητές του SNA να παραθέσουν ονόματα εθελοντών. Εκείνοι που θα συμφωνούσαν να πάνε θα λάμβαναν αρχικά το ποσό των 2.000 $. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε παρόμοια δραστηριότητα στρατολόγησης μισθοφόρων για την επιχείρηση του Κασμίρ, και στις περιοχές Αζάζ, Τζαραμπλούς, Μπαμπ και Ιντλίμπ. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εθελοντές θα μεταφερθούν κρυφά από τη χώρα.
Το Πακιστάν δέχεται υποστήριξη για τις φιλοδοξίες του στο Κασμίρ από τον άξονα της Άγκυρας-Ντόχα. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων προσπαθούν επί του παρόντος να φέρουν στο προσκήνιο τον πόλεμο στο Κασμίρ, όπως αντιστοίχως είχαν πράξει και λίγο πριν από την εισβολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η σύγκρουση στο Κασμίρ επιδεινώνεται
Η μεταφορά μεταφορά των τουρκικών μισθοφόρων έρχεται σε μια στιγμή αύξησης της έντασης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν. Από τις 13 Νοεμβρίου, οι δύο πλευρές βομβαρδίζουν η μία την άλλη με δυνάμεις πυροβολικού στο Κασμίρ. Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Οι μάχες πραγματοποιούνται στα σύνορα μήκους 740 χιλιομέτρων μεταξύ του ελεγχόμενου από το Πακιστάν «Αζαντ Κασμίρ» και του Ινδικού «Τζάμου Κασμίρ». Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, σκοτώθηκαν τρεις Ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.
Η Ινδία και το Πακιστάν διατηρούν από κοινού κυριαρχία στο Κασμίρ από το 1947. Έκτοτε, παρατηρούνται συχνές πολεμικές διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών και συνήθως αυτές αφορούν την περιοχή του Κασμίρ. Συγκεκριμένα, η μουσουλμανική πλειοψηφία του πληθυσμού του Τζάμου Κασμίρ πολεμά ενάντια στην ινδική κυριαρχία. Το ινδικό κυβερνών κόμμα BJP προωθεί έναν επιθετικό ινδουιστικό εθνικισμό εναντίον των μουσουλμάνων. Ταυτόχρονα, το Πακιστάν προμηθεύει με πυρομαχικά τις ισλαμιστικές ομάδες στην ίδια περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στον 30ετή πόλεμο για τον έλεγχο του Κασμίρ.
Στενοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν
Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ ανέλαβαν πρόσφατα από κοινού δράση εναντίον της Γαλλίας, με το πρόσχημα των "κινούμενων σχεδίων του Μωάμεθ". Το 2019, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Πακιστάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό τηλεοπτικό κανάλι για τον «παγκόσμιο αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας». Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνιών Fahrettin Altun δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους, αυξάνοντας το μεταξύ τους εμπόριο σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023. Ο Altun πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ενέργειας.
Το τουρκικό κράτος διεξάγει επίσης εκστρατεία στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, για αναγνώριση του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος της Κύπρου. Τον Νοέμβριο, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Ερντογάν δήλωσαν ότι «μετά την επιτυχία στο Καραμπάχ», η Βόρεια Κύπρος θα «αναγνωριστεί και από φιλικές χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Πρόεδρος της κατεχόμενης από την Τουρκία βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να πραγματοποιήσει «επίσκεψη με σκοπό την αναγνώριση» στο Πακιστάν, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον.
Αφήστε ένα σχόλιο