Η Τουρκία εκτουρκίζει («τουρκεύει») τους μαθητές στη Β/Δ Συρία (Αφρίν/Εφρίν)

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Σύρος σύμμαχός της, η αντιπολιτευόμενη ισλαμιστική συριακή προσωρινή κυβέρνηση, έχουν εφαρμόσει μια πολιτική εκτουρκισμού στην κουρδική πόλη Αφρίν (Εφρίν) στη βορειοδυτική Συρία από το 2018 και η κουρδική γλώσσα στα σχολεία του Αφρίν «κατέχει την τέταρτη θέση» όσον αφορά τις αφιερωμένες εβδομαδιαίες ώρες εκπαίδευση, μετά τα αραβικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, είπαν οι Σύροι για την «Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» (STJ).

Αυτό συνδυάστηκε με την επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων Αράβων στο Αφρίν, την οποία ορισμένοι παρατηρητές χαρακτήρισαν πολιτική «εθνοτικής μηχανικής».

Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των κατοίκων του Αφρίν είναι Σύροι εκτοπισμένοι.

Σε ορισμένες υποπεριφέρειες το ποσοστό φτάνει το 84%, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του STJ.

Η πρώην κουρδική περιοχή του Αφρίν βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από τον Μάρτιο του 2018 μετά τη λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που ξεκίνησε από τις τουρκικές δυνάμεις και τις ένοπλες φατρίες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), για να απωθήσει τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με το πρόσχημα της προστασίας της «τουρκικής εθνικής ασφάλειας».

Η επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό περίπου 300.000 από τους αρχικούς κατοίκους των Κούρδων του Αφρίν, οι οποίοι από τότε έχουν καταφύγει σε 42 χωριά και πέντε στρατόπεδα στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, τοπικά γνωστή ως περιοχή «Shahba».

Πριν από το 2011, η περιοχή του Αφρίν, έως και το 95% των Κούρδων εκείνη την εποχή, υπαγόταν στο πρόγραμμα σπουδών της αραβικής γλώσσας της συριακής κυβέρνησης.

Μεταξύ 2012 και 2018, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) δημιούργησε το δικό της σχολείο στην κουρδική γλώσσα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το 2015, Κούρδοι και Άραβες λάμβαναν εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα στο πλαίσιο του AANES.

Ειδικά στο Αφρίν, η AANES αντιμετώπισε δυσκολίες στην πρόσληψη καθηγητών κουρδικής γλώσσας, καθώς και στην εκτύπωση σχολικών βιβλίων.

Μερικοί ντόπιοι παραπονέθηκαν επίσης ότι το πρόγραμμα σπουδών είχε κενά και ήταν υπερβολικά ιδεολογικό.

Ωστόσο, το πρόγραμμα σπουδών ήταν το πρώτο που καθιέρωσαν οι Κούρδοι για τους Κούρδους.

Μετά την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν το 2018, ο αριθμός των Κούρδων παιδιών στα σχολεία μειώθηκε σημαντικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες αυτόχθονες κάτοικοι εκτοπίστηκαν από την επίθεση.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά σχολικά κτίρια για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε κατακόρυφα από 324 σε 204.

Ενώ το 95% των παιδιών που πήγαιναν στο σχολείο ήταν Κούρδοι πριν από την εισβολή, αυτό το ποσοστό τώρα μειώθηκε στα 30%.

Η έκθεση του STJ υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Σύρος σύμμαχός της, η ισλαμιστική συριακή προσωρινή κυβέρνηση (SIG), εφάρμοσαν μια πολιτική τουρκοποίησης.

Αυτό συνδυάστηκε με την επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων Αράβων στο Αφρίν, την οποία ορισμένοι παρατηρητές χαρακτήρισαν πολιτική «εθνοτικής μηχανικής».

Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των κατοίκων του Αφρίν είναι Σύροι εκτοπισμένοι. Σε ορισμένες υποπεριφέρειες το ποσοστό φτάνει το 84%.

Το STJ είπε ότι τα κουρδικά σχολεία στο Αφρίν «κατατάσσονται στην τέταρτη θέση» όσον αφορά τις αφιερωμένες εβδομαδιαίες ώρες εκπαίδευσης, μετά τα αραβικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά.

Τα παιδιά του σχολείου λαμβάνουν μόνο δύο ώρες κουρδικής εκπαίδευσης κάθε εβδομάδα.

Σε ορισμένες υποπεριφέρειες έχει καταργηθεί πλήρως.

Σύμφωνα με το STJ, το μάθημα είναι κατ’ επιλογήν.

Τα σχολεία του Αφρίν έχουν επίσης έλλειψη από επαγγελματίες Κούρδους δασκάλους ως αποτέλεσμα του πολέμου και του εκφοβισμού.

Η εκπαιδευτική Αρχή της συριακής προσωρινής κυβέρνησης (η πολιτική πτέρυγα του SNA), συνδέεται άμεσα με την επιτροπή εκπαίδευσης στην τουρκική επαρχία Χατάι.

Τα σχολεία στο Αφρίν τηρούν τις τουρκικές αργίες και δεσμεύονται σε μεγάλο βαθμό από τις διατάξεις της Τουρκίας για την εκπαίδευση.

«Όλες οι οδηγίες προέρχονται απευθείας από την Τουρκία», λέει ένας ντόπιος που επικαλείται το STJ.

Η Τουρκία ελέγχει επίσης τα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούν οι μαθητές του Αφρίν.

Πολλά έχουν θέματα «Νεο-Οθωμανισμός και Παντουρκισμός», ενώ τονίζουν επίσης τη σαρία και τη θρησκευτική εκπαίδευση.

Οι Κούρδοι νέοι του Αφρίν παραπονιούνται ότι η «νέα» εκπαίδευση «θυμίζει δεκαετίες διακρίσεων» υπό την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Πολλοί λένε ότι αισθάνονται φυλετικές διακρίσεις από τους Άραβες συνομηλίκους τους, ακόμη και από τους δασκάλους τους.

Το STJ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για υποπροϊόν, αλλά για ενεργό πολιτική της τουρκικής επιβαλλόμενης εκπαίδευσης.

«Δεν νιώθω ότι ανήκω και δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει αυτή η πατρίδα για μένα, καθώς δεν σέβεται τη γλώσσα μου», λέει στο STJ ένας Κούρδος φοιτητής στο Αφρίν, «τα προγράμματα σπουδών είναι μέρος του πολιτικού συστήματος και αυτά τα προγράμματα σπουδών δεν αναφέρουν την ιστορική παρουσία των Κούρδων στη Συρία, προτρέποντας τους ανθρώπους να αποσυνδεθούν από τον τόπο και να ανακαλέσουν τη σχέση τους με αυτόν».