Ο δημοσιογράφος Fehim Taştekin αναφέρει πώς η Τουρκία έχει γίνει η πιο εύκολη χώρα της περιοχής για τους μαχητές του ISIS να εισέλθουν, να κρυφτούν και να λειτουργήσουν, μετατρέποντάς την σε μια σημαντική δεξαμενή στρατολόγησης μαχητών. Προειδοποιεί για την ανησυχητική χαλαρότητα της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, υποδηλώνοντας ότι οι σποραδικές συλλήψεις απλώς χαράζουν την επιφάνεια ενός πολύ βαθύτερου ζητήματος.

 

Ο δημοσιογράφος Fehim Taştekin τόνισε ότι το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, που διαμορφώθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει τη χώρα την πιο προσιτή στην περιοχή για τους μαχητές του ISIS να εισέρχονται, να κρύβονται και να λειτουργούν ελεύθερα. Ο δημοσιογράφος προειδοποιεί για την ανησυχητική χαλαρότητα της κυβέρνησης του AKP στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, υποδηλώνοντας ότι οι σποραδικές συλλήψεις απλώς χαράζουν την επιφάνεια ενός πολύ βαθύτερου ζητήματος.

Στην ανάλυσή του για την Gazete Duvar την Πέμπτη, ο Taştekin υποστηρίζει ότι αυτός ο μετασχηματισμός έχει διευκολύνει τη ροή μαχητών και χρημάτων από τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη στη Συρία, καθιστώντας την Τουρκία σημαντικό κόμβο τόσο για τη στρατολόγηση όσο και για το καταφύγιο των μαχητών και των σχετικών οικονομικών συναλλαγών τους.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον απόηχο της επίθεσης στην Μοσχα , μετά την οποία η Τουρκία συνέλαβε δώδεκα υπόπτους, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στο δίκτυο ISIS-K.

Στις επόμενες παραγράφους, ο Taştekin επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της εμπλοκής της Τουρκίας. Σημειώνει την κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2021 να επισημάνει τις επιχειρήσεις του ISIS-K εντός της Τουρκίας, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφεία συναλλάγματος και κοσμηματοπωλεία για τις οικονομικές συναλλαγές του ομίλου, που διαχειρίζεται ο Ismetullah Khalozai. Αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Taştekin, υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στο οικονομικό δίκτυο του ISIS-K.

Επιπλέον, η σύλληψη του αξιωματικού οικονομικού και στρατολόγησης του ISIS-K, Shamil Hukumatov, στην Τουρκία, μετά από μια συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Τατζικιστάν και ομάδων οικονομικού εγκλήματος της Binance, αποκάλυψε περαιτέρω το βάθος των επιχειρήσεων του ISIS-K εντός των τουρκικών συνόρων.

Η ανάλυση του Taştekin δεν σταματά στον ρόλο της Τουρκίας στο μαχητικό δίκτυο. θίγει επίσης τις παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις ενός τέτοιου κόμβου που υπάρχει εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ. Εξερευνά τη διαφοροποιημένη δυναμική της στρατηγικής του ISIS-K, η οποία όχι μόνο καλύπτει το κενό που αφήνει η παρακμή του ISIS, αλλά εκμεταλλεύεται επίσης τα κενά στον έλεγχο μεταξύ των ριζοσπαστικών ομάδων μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.