Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τη Λιβύη ούτε με διαπραγματεύσεις ούτε με διαμεσολάβηση

Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τη Λιβύη ούτε με διαπραγματεύσεις ούτε με διαμεσολάβηση

Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τη Λιβύη ούτε με διαπραγματεύσεις ούτε με διαμεσολάβηση

Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τη Λιβύη ούτε με διαπραγματεύσεις ούτε με διαμεσολάβηση

Στη Λιβύη, ο επίσημος εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, επέκρινε το τουρκικό κράτος ότι δεν συμφωνεί να αποχωρήσει από τη Λιβύη, ούτε μέσω διαπραγματεύσεων, ούτε μέσω διαμεσολάβησης.

Ο Ahmed Al-Mismari, Επίσημος Εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βάση al-Watiya, η οποία προς το παρόν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Ο Al-Mismari δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη βάση al-Watiya προς τον σκοπό αυτό, και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από τη Λιβύη ούτε μέσω διαπραγματεύσεων, ούτε μέσω διαμεσολάβησης.

Σημείωσε επίσης ότι ένα τουρκικό στρατιωτικό πλοίο εισήλθε στο λιμάνι του al-Khums στις 4 Ιανουαρίου και έφυγε μετά από λίγες ώρες, ενώ υπάρχει και έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στις βάσεις al-Watiya όσο και στη Μισράτα.

Σύμφωνα με τον Al-Mismari που υπενθύμισε μια δήλωση που έγινε στο πλαίσιο της επιτροπής των 5 + 5 με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, ο στρατιωτικός εισαγγελέας έχει ξεκαθαρίσει ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Ο εκπρόσωπος του LNA σημείωσε ότι υπάρχουν προσπάθειες αναπαραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου και ότι καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για το άνοιγμα των αεροπορικών ταξιδιών προς τα δυτικά, ανατολικά και νότια. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, έχει ξεκινήσει και η μεταφορά κρατουμένων.

Μετά την εκτενή επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη το 2019, η Τουρκία είχε αποστείλει μεγάλο αριθμό όπλων και μισθοφόρων τζιχαντιστών στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και έχει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, παραβίασε το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σαφή και κατάφωρο τρόπο. Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε χώρες της περιοχής αλλά και διεθνώς.

Τον Οκτώβριο υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο ΟΗΕ για τη Λιβύη. Επιτεύχθηκε επίσης συμφωνία για τη διενέργεια γενικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιος θα είναι ο ηγέτης κατά τη μεταβατική διαδικασία.