Η έκθεση του Κέντρου Πληροφοριών της Rojava αποκαλύπτει τις καταστροφικές  επιπτώσεις των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Suwaydiya.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Το Κέντρο Πληροφοριών της Ροζάβα (RIC) δημοσίευσε μια έκθεση τη Δευτέρα που αποκαλύπτει τις καταστροφικές επιπτώσεις των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στον σταθμό φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού Suwaydiya στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Η αναφορά περιλαμβάνει φωτογραφημένα στοιχεία της καταστροφής.

Στον λεπτομερή φάκελο, το RIC ανέφερε ότι τη νύχτα της 14ης Ιανουαρίου, η Τουρκία πραγματοποίησε εννέα αεροπορικές επιδρομές στον σταθμό Suwaydiya, μια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική γραμμή σωτηρίας για τον λαό της βόρειας Συρίας. Η επίθεση ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς αεροπορικών επιδρομών μεταξύ 12 και 15 Ιανουαρίου. Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας έχουν στοχεύσει συστηματικά μια σειρά από ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Το Suwaydiya, ο μεγαλύτερος από τους στόχους, υπέστη καταστροφικές υλικές ζημιές και είναι πλέον εντελώς εκτός λειτουργίας. Αν και κανένα προσωπικό δεν σκοτώθηκε, η καταστροφή βασικών υποδομών εντός του ίδιου του εργοστασίου άφησε 920.000 κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η Suwaydiya ήταν ένας σημαντικός παραγωγός εμφιαλωμένου αερίου, το οποίο προμήθευε πολλά ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου έχει εξαλειφθεί και οι εισαγωγές φυσικού αερίου είναι πάνω από 10 φορές ακριβότερες.

Ο αντίκτυπος είναι εκτεταμένος, δεδομένου ότι η Suwaydiya χρησιμοποιήθηκε για την παροχή περίπου της μισής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή Jazira (Cizîrê). Επίσης, τροφοδοτούσε βασικές υπηρεσίες, όπως σταθμούς νερού, εγκαταστάσεις υγείας και δημόσια αρτοποιεία. Η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχει αφήσει τουλάχιστον 38 αρτοποιεία σε αδυναμία λειτουργίας, επηρεάζοντας την παραγωγή επιδοτούμενου ψωμιού, βασικής τροφής στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις στους σταθμούς άντλησης και διύλισης πετρελαίου στην επαρχία Τζαζίρα, καθώς η παραγωγή και η διανομή καυσίμων έχουν ανασταλεί. Αυτό επηρεάζει άμεσα τους αγρότες που βασίζονται στα καύσιμα για την άρδευση και την επεξεργασία των σιτηρών. Καθώς η επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή είναι ήδη εύθραυστη, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου απειλεί να καταστήσει τις γεωργικές πρακτικές απρόσιτες.

Το φόρουμ ΜΚΟ της βορειοανατολικής Συρίας, το κύριο συντονιστικό όργανο για τις ΜΚΟ που εργάζονται στην περιοχή και πέρα ​​από τα σύνορα με το Ιράκ, προειδοποίησε ότι η διαφαινόμενη έλλειψη καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ειδικά στις σκληρές συνθήκες του χειμώνα. Για τους 168.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία που βασίζονται σε επιδοτούμενες τιμές καυσίμων για θέρμανση, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Suwaydiya γίνεται στόχος τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Σημαντικές ζημιές, στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και δαπανηρές επισκευές προκλήθηκαν από προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές τον Νοέμβριο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2023. Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις στις 14 Ιανουαρίου 2024 περιγράφηκαν στην έκθεση RIC ως ακόμη πιο έντονες.

Η τεκμηρίωση του RIC δείχνει ότι κατά τη διάρκεια τακτικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον αυτόνομων περιοχών που ηγούνται οι Κούρδοι στη Συρία, η Τουρκία έχει καθιερώσει μια συστηματική πρακτική στόχευσης υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Η Suwaydiya προσδιορίζεται ως ένας από τους κύριους στόχους σε αυτές. Ο σωρευτικός αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων, σε συνδυασμό με το υπάρχον εμπάργκο στην περιοχή, έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την απόκτηση των απαραίτητων αγαθών και έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να ανακάμψει.