Χειμερινή σύνοδος 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 26 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Η χειμερινή σύνοδος του 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), πραγματοποιείται στο Στρασβούργο από τις 22 έως τις 26 Ιανουαρίου. 

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ισχυρισμός για συστημικά βασανιστήρια σε χώρους κράτησης στην Ευρώπη. Σε μια έκθεση με τον ίδιο τίτλο – Ισχυρισμοί για συστημικά βασανιστήρια και απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία σε χώρους κράτησης στην Ευρώπη – αναφέρθηκαν τα ακόλουθα σχετικά με την Τουρκία: «Η Συνέλευση ανησυχεί επίσης για αναφορές που δείχνουν ότι παρά τη «μηδενική ανοχή “Μήνυμα που δόθηκε από τις αρχές, έχει αυξηθεί η χρήση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης σε αστυνομικές κρατήσεις και φυλακές τα τελευταία χρόνια, επισκιάζοντας την προηγούμενη πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα αυτό. Η Συνέλευση χαιρετίζει τις πρόσφατες αποφάσεις που εκδόθηκαν από το πόρισμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου παραβιάζει την απαγόρευση της κακομεταχείρισης και διατάσσει νέες έρευνες για καταγγελίες και ενθαρρύνει άλλα εθνικά δικαστήρια να ακολουθήσουν αυτή τη νομολογία».

Η έκθεση έγραφε επίσης: «Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης και απομόνωσης του κ. Öcalan, που τέθηκαν από ΜΚΟ ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών στο πλαίσιο της εκτέλεσης της υπόθεσης Öcalan (αρ. 2), η Επιτροπή Υπουργών σημείωσε ότι το Δικαστήριο εξετάζει αυτή τη στιγμή μια νέα αίτηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του, οι οποίες παρακολουθούνται επίσης από την CPT. Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συνέχιση της κράτησης του κ. Osman Kavala και του κ. Selahattin Demirtaş παρά τις σαφείς αποφάσεις Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις υποθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κινδύνων κακομεταχείρισης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.”

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της PACE, έγινε επίσημο με την έγκριση 66 από τους 67 βουλευτές.

 

2024-01-26T02:20:39+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top