Ο εποπτικός φορέας δημοσιογραφίας CPJ συμμετείχε σε ένα κάλεσμα που συντονίζεται από την ομάδα Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων  (MFRR) για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην ελευθερία του Τύπου στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) συμμετείχε σε ένα κάλεσμα που συντονίζεται από την ομάδα Ταχείας Ανταπόκρισης για την Ελευθερία των Μέσων της Ευρώπης για να επιστήσει τη διεθνή προσοχή στην καταστολή της κριτικής δημοσιογραφίας από την Τουρκία.

Το κάλεσμα, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στην ελευθερία του Τύπου στις σχέσεις τους με την Τουρκία και να θέσουν την προστασία των μέσων ενημέρωσης «στο επίκεντρο» των μελλοντικών διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα.

Οι υπογράφοντες της κοινής δήλωσης περιλάμβαναν το CPJ, το Freedom House, το Media and Law Studies Association, το PEN International, την Αμερική, τον Καναδά και τη Νορβηγία, την Πλατφόρμα για Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία, το Reuters χωρίς Σύνορα και 11 άλλες διεθνείς ενώσεις που εργάζονται για την παρακολούθηση και την προστασία των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου.

Η διάσημη ομάδα θεωρεί τη σύλληψη δημοσιογράφων, την παραβίαση των ελευθεριών των ΜΜΕ, τη λογοκρισία και το εσωτερικό δίκαιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση ως επείγουσες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η τελευταία υπόθεση που προκάλεσε διεθνή καταδίκη αφορούσε τη σύλληψη του βετεράνου δημοσιογράφου Merdan Yanardağ από ζωντανή μετάδοση την Τρίτη επειδή μιλούσε ενάντια στις πολιτικές απομόνωσης στις φυλακές. Ο Yanardağ είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης παραβιάζουν τους νόμους της χώρας.

Ένα κύμα συλλήψεων με πολλούς δημοσιογράφους στιγμάτισε τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 58 δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές , εξασφαλίζοντας τη θέση της χώρας στους πέντε κορυφαίους δεσμοφύλακες δημοσιογράφων παγκοσμίως το 2022. Ειδικά οι Κούρδοι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Ο νόμος περί παραπληροφόρησης που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος ονομάστηκε νόμος λογοκρισίας από την αντιπολίτευση, έχει θεσπίσει έως και τρία χρόνια φυλάκιση για δημοσιογράφους που «διαδίδουν δημόσια παραπλανητικές πληροφορίες», κάτι που δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια προς απόδειξη. Ο δημοσιογράφος Sinan Aygül ήταν ο πρώτος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση βάσει του νέου νομοσχεδίου, για αναφορά για τον υποτιθέμενο βιασμό ενός παιδιού από Τούρκο αστυνομικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε την αφαίρεση σχεδόν 100 ειδήσεων και tweets από εξέχοντες δημοσιογραφικούς οργανισμούς καθώς και από ιδιώτες. Η εκκαθαρισμένη έκθεση συντάχθηκε από το Reuters και περιελάμβανε ένα σχέδιο δωροδοκίας που φέρεται να αφορούσε τον γιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν.