Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM της Τουρκίας Cengiz Çiçek πρότεινε μια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για αυστηρή απομόνωση στη φυλακή Ιμραλί, αντικρούοντας την άρνηση των πρακτικών απομόνωσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής του Φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) της Κωνσταντινούπολης Cengiz Çiçek ζήτησε την Τετάρτη για κοινοβουλευτική έρευνα για υποτιθέμενη απόλυτη απομόνωση στη φυλακή Ιμραλί της Τουρκίας , αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχει τέτοια πρακτική.

Ο βουλευτής εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες στο İmralı, υπογραμμίζοντας ένα υποτιθέμενο σύστημα απόλυτης απομόνωσης που υποστηρίζει ότι διατηρείται ως μέρος μιας ευρύτερης κρατικής πολιτικής.

«Η άρνηση του κουρδικού ζητήματος εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά μέσω της προσέγγισης προς τον κ. [Abdullah] Öcalan, υποδεικνύοντας ότι η έννομη τάξη και οι πολιτικές ασφάλειας που βασίζονται στην παρανομία, την άρνηση και την καταστροφή θα συνεχιστούν, αφήνοντας το κουρδικό ζήτημα άλυτο», είπε ο βουλευτής. , ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών, μιας ένωσης διαφόρων αριστερών πολιτικών κινημάτων. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 και δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του και της νομικής του ομάδας, από τον Μάρτιο του 2021.

Ο Çiçek, απαντώντας στην πρόσφατη άρνηση των πρακτικών απομόνωσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη φυλακή Ιμραλί, πρότεινε μια πρόταση προς το κοινοβούλιο να εξετάσει και ενδεχομένως να τερματίσει τις πρακτικές απομόνωσης εκεί. Πίεσε για επιτόπιο έλεγχο για να εξακριβώσει από πρώτο χέρι τις συνθήκες.

Ο βουλευτής τόνισε επίσης ανωμαλίες στη μεταχείριση των κρατουμένων, ιδιαίτερα του Οτσαλάν, και περιέγραψε τη στάση του υπουργείου ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που εμβαθύνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και επιδεινώνει οικονομικά, νομικά και δικαστικά ζητήματα σε όλη τη χώρα.

Ο Çiçek επεσήμανε την υπεκφυγή απάντηση του τουρκικού υπουργείου στις προηγούμενες έρευνες του κόμματός του. «Παρόλο που προσδιορίσαμε τις συνθήκες ενός συστήματος βασανιστηρίων και συγκεκριμένα 38 μήνες πλήρους απουσίας επικοινωνίας από το İmralı [στην έρευνά μας], η απάντηση του υπουργείου περιόρισε την περίοδο αξιολόγησης στο έτος 2023», εξήγησε.

Στην πρότασή του, ο Çiçek τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση, επικαλούμενος μια συστημική προσέγγιση της απομόνωσης που επηρεάζει όχι μόνο το İmralı αλλά αντικατοπτρίζει ευρύτερα ζητήματα διακυβέρνησης. Υποστήριξε ότι τέτοιες πολιτικές όχι μόνο παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα αλλά εμποδίζουν επίσης τη δημοκρατική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Η έκκληση για διαφάνεια και τη σύσταση επιτροπής έρχεται εν μέσω μιας μακροχρόνιας συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται ο Abdullah Öcalan και άλλοι κρατούμενοι, ενώ προηγούμενες αιτήσεις για παύση της απομόνωσης και αποκατάσταση οικογενειακών και νόμιμων επισκέψεων αγνοήθηκαν. είναι τώρα 38 μήνες κράτηση χωρίς επικοινωνία.