Η καθηγήτρια Kariane Westreheim δημοσίευσε ένα άρθρο στο EU Reporter σχετικά με την παγκόσμια εκστρατεία “Freedom for Öcalan, A Political Solution for Kurdistan”.

Η καθηγήτρια Kariane Westreheim, πρόεδρος της EUTCC (EU Turkey Civic Commission), δημοσίευσε ένα άρθρο στο EU Reporter σχετικά με την παγκόσμια εκστρατεία «Ελευθερία για τον Οτσαλάν, μια πολιτική λύση για το Κουρδιστάν».

Η Westreheim έγραψε: «Η εκστρατεία συγκεντρώνει εκλεγμένους αξιωματούχους, τοπικές κυβερνήσεις, κόμματα και κινήματα, συνδικάτα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διανοούμενους και άλλους. Νότια Αφρική, Κένυα, Ιαπωνία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Ανατολικό Τιμόρ, Φιλιππίνες και Αυστραλία. Ωστόσο, οι κύριες συνεντεύξεις τύπου θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το Παρίσι, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι συνεντεύξεις Τύπου είναι συμβολικές και δείχνουν τον Οτσαλάν, ο οποίος έκλεισε τα 74 φέτος».

 Η Westreheim πρόσθεσε: “Ένας κύριος λόγος που το κουρδικό ζήτημα παραμένει άλυτο είναι η σιωπή και η έλλειψη πολιτικής δράσης από κεντρικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Λόγω της γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας, αποφεύγεται η αντιπαράθεση, η οποία δίνει στην Τουρκία το πράσινο φως να συνεχίσει την πολιτική καταστολής, τις ένοπλες επιθέσεις κατά των Κούρδων, μεταξύ άλλων με χημικά όπλα κατά των κουρδικών περιοχών και οικισμών εντός των δικών της κρατικών συνόρων και στο έδαφος άλλων κρατών όπως το Ιράκ και η Συρία.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τον νεο-οθωμανικό στόχο του, που είναι μια σουνιτική ισλαμική δικτατορία, μόνο εξαλείφοντας την κουρδική αντίσταση και απομονώνοντας τις ιδέες του Οτσαλάν. Θεωρεί τον εαυτό του ως το νέο χαλιφάτο όλων των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων. Ο Ερντογάν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο μέσω της ενεργού υποστήριξής του στο Daesh(ISIS) κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ενός έτους κατά των Κούρδων.

Σήμερα κάνει το ίδιο. Με τον πόλεμο του εναντίον των Κούρδων, ο Ερντογάν δημιουργεί νέους δρόμους για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μπλοκάρει τους ενεργειακούς δρόμους προς την Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί υψηλότερες τιμές ενέργειας. Ο Ερντογάν ενθαρρύνει τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να ενεργούν εναντίον εκείνων των πολιτών που σκέφτονται διαφορετικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εάν ο πόλεμος του εναντίον των Κούρδων και της πολιτικής τους πρωτοπορίας συνεχιστεί, ο Ερντογάν βλάπτει όχι μόνο τις κουρδικές περιοχές αλλά και τα συμφέροντα της Ευρώπης και την καθημερινή κανονική ευρωπαϊκή ζωή.

Μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα όχι μόνο θα φέρει σταθερότητα, αλλά θα εκδημοκρατίσει και την ίδια την Τουρκία. Γι’ αυτό η εκστρατεία για την απελευθέρωση του Οτσαλάν και την ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος είναι τόσο σημαντική για τους λαούς της Ευρώπης».

2023-10-18T13:18:57+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top