Μια καναδική αντιπροσωπεία εξέφρασε την υποστήριξή της για πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προσαγωγή ξένων μαχητών του ISIS που κρατούνται στη βόρεια Συρία στο δικαστήριο, τόσο μέσω τοπικών δικαστηρίων όσο και μέσω διεθνούς δικαστηρίου. Κατά την επίσκεψή της στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης τον επαναπατρισμό Καναδών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Συρία.

 

Το να δικάζονται ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κρατούνται στη βόρεια Συρία μέσω τοπικών δίκες και ενός διεθνούς δικαστηρίου είναι το σωστό πρόγραμμα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, δήλωσε η καναδική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη διασφάλιση του βασικού ρόλου του Καναδά στην προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Σε απάντηση στα προηγουμένως ανακοινωθέντα σχέδια της AANES να δικάσει μέλη του ISIS, η καναδική αντιπροσωπεία εξέφρασε την εκτίμησή της για τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η αυτόνομη διοίκηση υπό την ηγεσία των Κούρδων για την έναρξη τοπικών δίκες για άτομα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεδομένου του μεγέθους και της σοβαρότητας των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ο Καναδάς και άλλα έθνη πρέπει να παράσχουν βοήθεια», δήλωσαν οι Καναδοί εκπρόσωποι, οι οποίοι αποτελούνταν από διάφορους πολιτικούς, νομικούς εμπειρογνώμονες και διανοούμενους.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης καναδικής αντιπροσωπείας στην περιοχή, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Kim Pate από την Καναδική Γερουσία, για να συζητηθεί ο επαναπατρισμός αλλοδαπών από οικογένειες που συνδέονται με το ISIS, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της AANES σχετικά με Δευτέρα.

Οι Καναδοί εκπρόσωποι τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Καναδών και άλλων ξένων υπηκόων από τη Συρία, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε στρατόπεδα και κέντρα κράτησης. Υπογράμμισαν την ευθύνη του Καναδά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τα στρατόπεδα Roj και Hawl στη βορειοανατολική Συρία φιλοξενούν επί του παρόντος περισσότερους από 57.000 ανθρώπους που συνδέονται με το ISIS, 10.000 από τους οποίους είναι πολίτες άλλων χωρών εκτός της Συρίας ή του Ιράκ. Μέχρι σήμερα, ο Καναδάς έχει επαναπατρίσει 21 υπηκόους από στρατόπεδα και φυλακές στη βορειοανατολική Συρία.

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία από το Κιργιστάν επισκέφθηκε επίσης την AANES. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παράδοση 64 παιδιών και 30 γυναικών από οικογένειες του ISIS στη Δημοκρατία της Κιργιζίας.