Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για την παρουσία των μισθοφόρων της στη Λιβύη

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για την παρουσία των μισθοφόρων της στη Λιβύη

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για την παρουσία των μισθοφόρων της στη Λιβύη

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για την παρουσία των μισθοφόρων της στη Λιβύη

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και του Τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου, η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στο Βερολίνο χαρακτηρίστηκε από μια γερμανική πολιτική κατευνασμού. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, στο θέμα των θεωρήσεων βίζας και στη διευκόλυνση του τουρισμού.

Ο Μάας μίλησε για μια «πολύ εποικοδομητική φάση» στη σύγκρουση σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου, την οποία παρέφρασε διπλωματικά ως «εδαφικές διαφορές στη Μεσόγειο», αμελώντας να αναφέρει ότι προκλήθηκε από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας για επέκταση στην περιοχή.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική πολιτική εκβιασμού στη Μεσόγειο καθώς και στο ζήτημα των προσφύγων.

Λιβύη: το προγεφύρωμα για τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό

Ενώ η διαμάχη στη Μεσόγειο αποτελεί σαφώς μια διαπραγμάτευση και ένα εργαλείο εκβιασμού για την Τουρκία, το καθεστώς της Άγκυρας είναι λιγότερο πρόθυμο να συμβιβαστεί στη Λιβύη. Πριν από ενάμισι χρόνο στη Διάσκεψη του Βερολίνου στη Λιβύη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλους τους ξένους μισθοφόρους και στρατιώτες να φύγουν από τη χώρα για να επιτρέψουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι οι Τούρκοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» δεν είναι μισθοφόροι, αλλά βρίσκονται στη Λιβύη κατόπιν σχετικής διμερής συμφωνία με τη χώρα. Το καθεστώς Ερντογάν είχε υπογράψει συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, σχετικά με τη Μεσόγειο και τη στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν μισθοφόροι στη Λιβύη είναι ψέμα. Υπάρχουν αναρίθμητα αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία μισθοφόρων από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA). Επιπλέον, η Τουρκία είχε παραβιάσει επανειλημμένα το εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ενώ δεν δίστασε να προχωρήσει μέχρι και σε απειλή στρατιωτικής βίας εναντίον των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την απόσυρση των Ρώσων μισθοφόρων. Η Λιβύη έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Τουρκία, επειδή η χώρα της Βόρειας Αφρικής αντιπροσωπεύει το προγεφύρωμα για τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας στην περιοχή. Το πολιτικό εργαλείο για τον σκοπό αυτό είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, ασκεί ιδιαίτερη πίεση στην γειτονική Αίγυπτο.