Το φιλοκουρδικό Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (HEDEP) της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ζήτησε μια συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για ένα δημοκρατικό σύνταγμα, τονίζοντας τη σημασία της κατάργησης των νόμων που εμποδίζουν τη δημοκρατική πολιτική και τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης για όλους τους πολίτες.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (HEDEP) της αντιπολίτευσης της Τουρκίας είναι έτοιμο να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός νέου συντάγματος, ανακοίνωσε την Τρίτη ο συμπρόεδρος του κόμματος, Tuncer Bakırhan, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι δημοκρατικές και χωρίς αποκλεισμούς, απορρίπτοντας την έννοια του ένα σύνταγμα που ευνοεί τα συμφέροντα μιας επίλεκτης ομάδας.

Κάλεσε για μια συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για ένα δημοκρατικό σύνταγμα, τονίζοντας τη σημασία της κατάργησης των νόμων που εμποδίζουν τη δημοκρατική πολιτική και τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης για όλους τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του, ο συμπρόεδρος του HEDEP αναφέρθηκε στις πρόσφατες διαμάχες γύρω από το δικαστικό σώμα, ιδιαίτερα τη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο ανώτατων δικαστηρίων της Τουρκίας.

Στις 8 Νοεμβρίου, το Ακυρωτικό Δικαστήριο αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση του κρατούμενου βουλευτή της αντιπολίτευσης Can Atalay και υπέβαλε ποινική μήνυση κατά μελών του ανώτερου δικαστηρίου.

Αναλυτές προτείνουν ότι η συνεχιζόμενη δικαστική κρίση στην Τουρκία είναι μια υπολογισμένη κίνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να ενισχύσει το μακροχρόνιο αίτημα του για συνταγματικές αλλαγές καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι νομικές οργανώσεις εγείρουν ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα.

Ο Μπακιρχάν κατηγόρησε το Ακυρωτικό Δικαστήριο για απόπειρα πραξικοπήματος και υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ανοιχτά το Ακυρωτικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον Bakırhan, η επίμονη απειλή ενός μηχανισμού πραξικοπήματος είναι μια ζοφερή πραγματικότητα στην Τουρκία και η δημοκρατική πολιτική δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Υποστήριξε ότι το κουρδικό πρόβλημα μένει άλυτο σκόπιμα. Σύμφωνα με τον Συμπρόεδρο του HEDEP, η καταστολή της δημοκρατικής πολιτικής και το ανεπίλυτο κουρδικό ζήτημα είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων.

Ο Bakırhan υποστήριξε περαιτέρω ότι η νοοτροπία του πραξικοπήματος οδήγησε σε ένα πλήθος κρίσεων, με αποτέλεσμα πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Τουρκία.

Αναφερόμενος σε διεθνείς εκθέσεις που κατατάσσουν την Τουρκία στην 148η θέση μεταξύ 173 χωρών όσον αφορά το κράτος δικαίου, ο Μπακιρχάν τόνισε την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να νικηθεί αυτή η νοοτροπία στη χώρα.