Η κλιμάκωση των προκλήσεων για την ελευθερία του Τύπου στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Το Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ερμπίλ (Hewlêr) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των προκλήσεων για την ελευθερία του Τύπου στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αυτές οι ανησυχίες περιλαμβάνουν αυθαίρετες κρατήσεις, έρευνες εξοπλισμού χωρίς εντάλματα και την ανεπαρκή εφαρμογή βασικών νόμων, όπως ο νόμος για τον Τύπο και ο νόμος για την πρόσβαση στις πληροφορίες.

Ο Γενικός Πρόξενος Mark Stroh συμμερίστηκε αυτές τις ανησυχίες μετά από μια σημαντική συνάντηση με δημοσιογράφους που εκπροσωπούν διάφορα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή του Κουρδιστάν. Στόχος του διαλόγου ήταν να αποκτήσει μια εικόνα για τις εμπειρίες, το έργο και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που εργάζονται στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Πρόξενος Stroh επαίνεσε τους δημοσιογράφους για την ακλόνητη δέσμευσή τους στην αμερόληπτη αναφορά και τόνισε την επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην περιοχή του Κουρδιστάν, ένα θέμα που προκαλεί αυξανόμενη διεθνή ανησυχία.

Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο για την ελευθερία του Τύπου τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή έχει δει μια σειρά από υψηλού προφίλ υποθέσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών που καταδικάστηκαν σε σκληρές ποινές φυλάκισης μετά από δίκες που συχνά περιγράφονται από διεθνείς οργανισμούς ως «κατάφωρα άδικες».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), δημοσιογράφοι που επικρίνουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στην περιοχή έχουν κατηγορηθεί για κατασκοπεία και στη συνέχεια φυλακίστηκαν. Τα στοιχεία της RSF δείχνουν περίπου 20 συλλήψεις δημοσιογράφων από τις αρχές του 2023, σηματοδοτώντας μια ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η RSF εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για τις αυθαίρετες συλλήψεις αρκετών δημοσιογράφων και την παράταση της ποινής φυλάκισης του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Sherwan Sherwani τον Αύγουστο.