Η δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη συνδέεται με τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Συρία

 

Σε αποκαλύψεις που συνταράσσουν το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής, Γκάρο Παϊλάν, που έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως “προδότης” για την αντικυβερνητική του στάση.

Από το βήμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) από το Ντιγιάρμπακιρ προκάλεσε σάλο και οργισμένες αντιδράσεις, καθώς απευθυνόμενος προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αποκάλυψε πώς σύμφωνα με όσα γνωρίζει και σύμφωνα με όσα καταθέτει η γυναίκα που συνελήφθη και κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στη Μεγάλη Οδό του Πέραν της Κωνσταντινούπολης,  που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το ΡΚΚ, αλλά μάλλον έχει σχέσεις με την πλευρά που πολεμά εναντίον αυτών.

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ότι βρέθηκαν κλήσεις από το κινητό της Αχλάμ Αλμπασίρ προς το κινητό που έχει καταχωρηθεί στο όνομα του Εμίν Ιλχάν, στελέχους του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) και δημάρχου της συνοικίας Γκιουτσλουκονάκ στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται πάνω στο τριεθνές Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ.

Τώρα ο Παϊλάν είπε ότι σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Αλμπασίρ στην αστυνομία “τα τρία αδέλφια μου πέθαναν πολεμώντας για λογαριασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)”, ο οποίος ως γνωστόν αποτελείται από Σύρους αντικυβερνητικούς, τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir al-Sham, HTS, πρώην μέτωπο αλ-Νούσρα), Ουιγούρους και λοιπούς τζιχαντιστές και διάφορα άλλα μισθοφορικά στοιχεία και ως γνωστόν εκπαιδεύτηκαν και είχαν συναντήσεις-συντονισμού με στελέχη της ΜΙΤ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Επιτιθέμενος προς τον Χουλουσί τον κατηγόρησε ότι μιας και δεν είδε τους γκιουλενιστές που προετοίμαζαν το πραξικόπημα το 2016, δεν βλέπει και τις δυνάμεις που ίσως να προετοιμάζουν νέες κινήσεις σήμερα στο εσωτερικό της Τουρκίας. “Το τρομοκρατικό επεισόδιο στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είναι μέρος μιας νέας δυναμικής πραξικοπήματος”.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Παϊλάν είπε ότι μιας και η Αλμπασίρ μπήκε στην Τουρκία, από την Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, άρα κάποιος στο εσωτερικό της Τουρκίας, την προστάτευσε μέχρι τη στιγμή της επίθεσης.

“Είμαστε κατά του πολέμου. Υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Υπάρχει ένα κουρδικό πρόβλημα στη χώρα, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Αλλά εξακολουθείτε να συμπεριφέρεστε σαν στρατιώτης και όχι σαν πολιτικός”, είπε επικρίνοντας τον Ακάρ.

Πέτρος Κράνιας