Η CPT ήρθε στην Τουρκία και επέστρεψε χωρίς να επισκεφθεί τη φυλακή του νησιού Ιμραλί, όπου ο ηγέτης του κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται σε απομόνωση.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης (CPT) πραγματοποίησε ad hoc επίσκεψη στην Τουρκία από τις 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Ευρώπη χωρίς να επισκεφθεί το Ιμραλί, όπου Ο ηγέτης του κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται σε απομόνωση.

Σε ανακοίνωσή της, η CPT ανέφερε ότι “ο κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εξετάσει τη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ένα περαιτέρω επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η κατάσταση των LGBT-I και των γυναικών κρατουμένων.”

Η δήλωση προσθέτει ότι «με την ευκαιρία της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης με τις αρμόδιες αρχές ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση των κρατουμένων που κρατούνται επί του παρόντος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου F Imralı, ιδίως όσον αφορά την επαφή τους με το εξωτερικό κόσμο.” Ωστόσο, δεν έγινε καμία επίσκεψη στο Ιμραλί.

Η δήλωση συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Yılmaz  Tunç, Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Ramazan Can, Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Enis Yavuz Yıldırım, Γενικό Διευθυντή Φυλακών και Κέντρων Κράτησης. όπως και με ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Muharrem Kılıç, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Τουρκίας, υπό την ιδιότητά του ως Επικεφαλής του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού (NPM), μέλη των επιτροπών παρακολούθησης των φυλακών της Άγκυρας και εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Η δήλωση συνεχίζει: «Στο τέλος της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία παρουσίασε τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της στις τουρκικές αρχές».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τα ακόλουθα μέλη της CPT: Hans Wolff 1ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής (Επικεφαλής Αντιπροσωπείας), Therese Rytter 2η Αντιπρόεδρος, Juan Carlos Da Silva Ochoa και Marie Kmecová. Υποστηρίχθηκαν από τους Hugh Chetwynd (Εκτελεστικός Γραμματέας), Elvin Aliyev και Monica Martinez της Γραμματείας CPT και βοηθήθηκαν από δύο ειδικούς: τον Jurgen Van Poecke διευθυντή φυλακών (Βέλγιο) και την Kate Wood γιατρό (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα ακόλουθα σωφρονιστικά ιδρύματα: Φυλακή τύπου S Αττάλειας, Φυλακή τύπου S Iğdır, Φυλακή τύπου F Van, Φυλακή υψίστης ασφαλείας Van, φυλακή τύπου L Αττάλειας, Κωνσταντινούπολη – Φυλακή τύπου L Maltepe

2024-02-24T21:43:07+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top