Η απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη λύση του κουρδικού ζητήματος έφτασε την 24η μέρα στις τουρκικές φυλακές. Συγγενείς κρατουμένων ξεκίνησαν εκστρατεία επιστολών για να διαμαρτυρηθούν για την απομόνωση του Οτσαλάν, τονίζοντας τη διαδεδομένη ανησυχία για τα δικαιώματα των Κούρδων και την ανάγκη για διάλογο.

Οι φυλακές σε όλη την Τουρκία γίνονται μάρτυρες μιας εντεινόμενης απεργίας πείνας , που διανύει τώρα την 24η μέρα, με αίτημα την απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και μια λύση στο κουρδικό ζήτημα. Η απεργία ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την «Ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μια πολιτική λύση στο κουρδικό », που θα συνεχιστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Οτσαλάν παραμένει στην απομόνωση στην Κλειστή Φυλακή Υψηλής Ασφάλειας Τύπου F στο  İmralı, αφανής για 33 μήνες. Συγγενείς κρατουμένων έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να του στείλουν επιστολές και κάρτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την απομόνωση. Αυτή η εκστρατεία, που συγκεντρώνει υποστήριξη από διάφορες ομάδες κουρδικών δικαιωμάτων, έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί έως τις 30 Δεκεμβρίου. Σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) στην περιοχή Bağlar (Rezan), για να ανακοινωθεί η εκστρατεία.

Ο συνήγορος των δικαιωμάτων των κρατουμένων Kerem Canpolat τόνισε τις συνθήκες αυστηρής απομόνωσης στις φυλακές στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. «Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτή την απομόνωση, η οποία αφήνει άλυτα αυτές τις πολιτικές και το κουρδικό ζήτημα», είπε ο Canpolat. Προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία επιστολών και καρτών για να βοηθήσει να σπάσει η απομόνωση.

Η εκστρατεία και οι απεργίες πείνας έχουν συγκεντρώσει την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων, υπογραμμίζοντας τη διαδεδομένη ανησυχία για τον περιορισμό του Οτσαλάν και το άλυτο κουρδικό ζήτημα.

Επιπλέον, ο δικηγόρος İbrahim Halil Öyke ανέφερε παραμέληση από τις αρχές όσον αφορά την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας και διατροφής των κρατουμένων που απεργούν. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων και αντιμετώπισης των νόμιμων αιτημάτων τους.