Οι πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις σε γυναίκες πολιτικούς στη βορειοανατολική Συρία εγείρουν ανησυχίες για ένα ανησυχητικό μοτίβο επιθέσεων σε γυναίκες ηγέτες εντός της αυτόνομης διοίκησης υπό την ηγεσία των Κούρδων. Η πρόσφατη επίθεση με drone, η οποία σκότωσε δύο εξέχουσες γυναίκες πολιτικούς, υπογραμμίζει τη σκόπιμη στόχευση γυναικών σε θέσεις εξουσίας από την τουρκική κυβέρνηση.

Τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας έχει προκαλέσει βαρύ τίμημα σε αρκετές βασικές γυναικείες προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και στην ίδρυση της Αυτόνομης Διοίκησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία (AANES). .

Η Hevrîn Xelef, η Γενικός Γραμματέας του Κόμματος της Μελλοντικής Συρίας, σκοτώθηκε τραγικά στις 12 Οκτωβρίου 2019, από μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με την Τουρκία. Στη συνέχεια, στις 23 Ιουνίου 2020, οι Zehra Berkel, Hebûn Mela Xelil και Emine Weysi, όλοι μέλη του Kongra Star, έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική επίθεση στο χωριό Helincê στο Κομπάνι. Η τουρκική επίθεση με drone στις 22 Ιουλίου 2022, στοίχισε τη ζωή των διοικητών των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ) Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr και Barîn Botan. Πιο πρόσφατα, στις 20 Ιουνίου 2023, δύο ακόμη εξέχουσες γυναικείες  έπεσαν θύματα μιας άλλης τουρκικής επίθεσης με drone.

Μια τουρκική επίθεση στις 20 Ιουνίου είχε στόχο ένα όχημα που κινούνταν κατά μήκος του δρόμου Tirbespiyê-Qamishli (Qamişlo), με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Μεταξύ αυτών ήταν η Yusra Derwêş, η οποία υπηρέτησε ως συμπρόεδρος του  Qamishli Canton, και η Leyman Şiwêş, αναπληρωτής της. Το  Qamishli Canton βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία και λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενη διοικητική διαίρεση εντός της AANES.

Οι σκόπιμες επιθέσεις και οι στοχευμένες δολοφονίες από την Τουρκία γίνονται αντιληπτές από γυναίκες που συνδέονται με την Αυτόνομη Διοίκηση ως προσπάθειες καταστολής του κοινωνικού συστήματος που έχουν εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία, το οποίο αμφισβητεί την κυρίαρχη ανδροκρατούμενη δομή εξουσίας της περιοχής.

Σύμφωνα με την Zülfiye Kişmir, ακτιβίστρια από το Κίνημα των Ελεύθερων Γυναικών (TJA), αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μάλλον μέρος ενός ευρύτερου προτύπου που έχει τις ρίζες του σε ένα βαθιά εδραιωμένο ανδροκρατούμενο σύστημα που υπάρχει εδώ και αιώνες. Οι γυναίκες στην περιοχή, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, είναι πιο ευάλωτες λόγω της απειλής που αποτελούν για όσες επιδιώκουν να διατηρήσουν την πατριαρχική κυριαρχία. Οι γυναίκες στη Ροζάβα, λοιπόν, συνεχίζουν να αμφισβητούν και να αντιστέκονται σε αυτό το σύστημα, ειδικά την τελευταία του εκδήλωση με τη μορφή του ISIS.

Η Meral Balter, άλλη ακτιβίστρια της TJA, υπογραμμίζει ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο να καταστείλουν τις οργανωμένες γυναίκες και να εμποδίσουν τον αγώνα για ελευθερία.  Η Meral Balter τόνισε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και ενότητα μεταξύ των γυναικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων.

Η Hamdiye Karakoç από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καταδίκασε επίσης τη σφαγή και προέτρεψε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να μην σιωπούν. Τόνισε τη σημασία της αύξησης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και της επίδειξης συλλογικής αντίστασης για να σταματήσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά των γυναικών. Η Meryem Turan του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) τόνισε τη σημασία των ενωμένων προσπαθειών για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των γυναικών. Μαζί, αυτές οι φωνές καταδικάζουν τη στοχοποίηση γυναικών πολιτικών από την Τουρκία και τονίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης απέναντι σε τέτοια βία.