Η δημοσιογράφος Beritan Sarya επιβεβαιώνει ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές της κουρδικής διοίκησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία στις 11 Ιουνίου περιλαμβάνουν 5.331 υποψηφίους, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμμετοχή και τον ενθουσιασμό για τις πρώτες ψηφοφορίες εδώ και δεκαετίες.

 

Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) προετοιμάζεται για κρίσιμες δημοτικές εκλογές εν μέσω εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης συμμετοχής των γυναικών, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Beritan Sarya από τη Ροζάβα, σε συνέντευξή της στο Medya Haber TV την Κυριακή.

Οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου, ακολουθούν μια διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημιουργία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής μετά την έγκριση ενός Κοινωνικού Συμβολαίου τον Δεκέμβριο του 2023. Η Sarya παρείχε κάποιο υπόβαθρο, περιγράφοντας λεπτομερώς τις βάσεις για τις εκλογές, από νέες διοικητικές ρυθμίσεις έως κοινωνικό συμβόλαιο και μέτρα για τη διασφάλιση χωρίς αποκλεισμούς.

Η δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης στην περιοχή, μεταβαίνοντας από περιφέρειες  σε καντόνια και μητροπολιτικές περιοχές, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των δήμων από 122 σε 192. Συνεπώς, οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν σε επτά καντόνια, συμπεριλαμβανομένων Τζαζίρα, Ντέιρ-εζ-Ζορ, Ράκα, Ευφράτης, Μανμπίτζ, Σάμπα και Τάμπκα. Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλοι οι δήμοι λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης υποδομών. Δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στο Αφρίν, το Αλ Μπαμπ, το Τζαραμπούλους, το Αζάζ, το Girê Spi ή το Serêkaniyê λόγω της τουρκικής κατοχής.

Υπάρχουν δύο μεγάλες συμμαχίες: η Συμμαχία των Λαών και των Γυναικών για την Ελευθερία, που αποτελείται από 22 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και του Κόμματος Μελλοντικής Συρίας, και η Συμμαχία Μαζί για Καλύτερες Υπηρεσίες, με επικεφαλής το Κόμμα των Πρασίνων με πενταμελή κόμματα . Τρία άλλα κόμματα διαγωνίζονται ανεξάρτητα. Οι εκλογές, επομένως, αντικατοπτρίζουν μια ουσιαστική διοικητική αναμόρφωση σε ένα δυναμικό περιφερειακό πολιτικό τοπίο.

Αναφέροντας περαιτέρω τη δέσμευση της κοινότητας και τις ευρύτερες επιπτώσεις, η Sarya εξήγησε ότι οι γυναικείες ομάδες έχουν υποδείξει προληπτικά υποψηφίους, αντανακλώντας τον σημαντικό ρόλο του πρόσφατα επικυρωμένου Κοινωνικού Συμβολαίου που περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Επιπλέον, εν μέσω αυτών των εκλογικών προετοιμασιών, ένα φόρουμ στην al-Hasakah (Heseke) υπογράμμισε την έκκληση των ηγετών των φυλών για εθνικό διάλογο και αποκέντρωση, αντανακλώντας μια ισχυρή ώθηση προς μια ενιαία προσέγγιση στη μελλοντική διακυβέρνηση της Συρίας.

Πρόσφατες δηλώσεις τόσο από την κυβέρνηση Άσαντ όσο και από την AANES δείχνουν ότι κινούνται προς μια δημοκρατική διαδικασία με στόχο την επίλυση της μακροχρόνιας συριακής κρίσης. Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εκφράσει ανοιχτά την προθυμία του να συμμετάσχει σε διάλογο με την υπό την ηγεσία των Κούρδων κυβέρνηση, ένα συναίσθημα που μοιράστηκε σε μια συνάντηση φυλών που διοργάνωσε η AANES, απλώνοντας συμβολικά ένα «χέρι ειρήνης». Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των προσπαθειών προσέγγισης Τουρκίας-Συρίας, η Τουρκία φαίνεται τώρα αποφασισμένη να εμποδίσει μια δημοκρατική διαδικασία, θεωρώντας την ως επιζήμια, εκτός εάν υπαγορεύσει τους όρους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler υπερέβη πρόσφατα τα συνηθισμένα διπλωματικά του όρια απαιτώντας από τον Άσαντ να αποδεχθεί το σχέδιο συντάγματος της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία και να διεξαγάγει «ελεύθερες εκλογές». Επιπλέον, ένας εξέχων φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος ζήτησε ανοιχτά για παρέμβαση για να αποτραπούν οι επερχόμενες εκλογές στην AANES, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερη κουρδική αυτονομία – μια προοπτική που η Τουρκία θεωρεί άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

προχώρησε με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετοχή, υποσχόμενος ισχυρή προσέλευση και δυνητικά μετασχηματιστικά αποτελέσματα για την περιοχή. Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις της, η Sarya δήλωσε ότι παρά το μποϊκοτάζ από το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (ENKS), το οποίο περιφρονητικά επεσήμανε ότι δεν έχει ουσιαστική τοπική υποστήριξη και ανάμειξη στη διακυβέρνηση ,

Οι εκλογικοί κανονισμοί που αναφέρει η Sarya έχουν μεταφραστεί από το Κέντρο Πληροφοριών Rovaja (RIC). Το RIC είναι ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό και ερευνητικό κέντρο, το οποίο ιδρύθηκε για να παρέχει ακριβείς, με καλή πηγή, διαφανείς πληροφορίες από το έδαφος στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Το ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο με τίτλο «Νόμος Δημοκρατικών Δήμων και Ομοσπονδία Δήμων», γνωστός και ως Νόμος Νο. 4, θεσπίστηκε ως απάντηση στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό το έγγραφο έχει επίσης μεταφραστεί από το RIC. Ο Νόμος οριοθετεί την οργανωτική δομή, τις αρμοδιότητες και τους μηχανισμούς διακυβέρνησης των δήμων και των ομοσπονδιών εντός της περιφέρειας, σε ευθυγράμμιση με το πρόσφατα δημοσιευμένο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Ο νόμος ορίζει τους δήμους ως διοικητικές ενότητες με ορισμένο βαθμό οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας. Είναι επιφορτισμένοι με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων, από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών έως τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευημερία. Οι βασικές λειτουργίες περιλαμβάνουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση των δημόσιων χώρων και τη ρύθμιση των τοπικών αγορών και των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Οι δήμοι είναι επίσης υπεύθυνοι για την ανάπτυξη τοπικών πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έτσι τη ζωή της κοινότητας.

Κάθε δήμος διοικείται από Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους κατοίκους για διετή θητεία. Η δικαιοδοσία του συμβουλίου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τοπικών κανονισμών, τη διαχείριση προϋπολογισμών και τον συντονισμό με τις κοινότητες της γειτονιάς για την αντιμετώπιση ζητημάτων παροχής υπηρεσιών. Είναι σημαντικό ότι ο νόμος επιβάλλει στους δήμους να εργάζονται σε πλαίσιο συνεργασίας, σχηματίζοντας ομοσπονδίες σε επίπεδο καντονίου και περιφερειακού επιπέδου για να διασφαλιστεί η συνεκτική διακυβέρνηση και η αποτελεσματική κατανομή των πόρων.

Η Ομοσπονδία Δήμων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον περιφερειακό σχεδιασμό και την κατανομή του προϋπολογισμού, διευκολύνοντας συνεργατικά έργα και πρωτοβουλίες που καλύπτουν πολλούς δήμους. Αυτή η ομοσπονδιακή δομή έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει μια συμμετοχική προσέγγιση στη διακυβέρνηση, με έμφαση στη συμπερίληψη και την ανταπόκριση στις ανάγκες διαφορετικών κοινοτήτων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα για την αποκέντρωση της διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση των τοπικών διοικήσεων, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση της AANES για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας σύμφωνα με τις φιλοδοξίες που ορίζονται στο Κοινωνικό Συμβόλαιο.