Η Αυστραλία παραδέχεται ότι επιτρέπει στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία

Η Αυστραλία παραδέχεται ότι επιτρέπει στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία

Η Αυστραλία παραδέχεται ότι επιτρέπει στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία

Η Αυστραλία παραδέχεται ότι επιτρέπει στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία

Η Αυστραλία παραδέχεται την έγκριση στρατιωτικών εξαγωγών προς την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τους πολίτες που υποφέρουν στη Βορειοανατολική Συρία.

Στις 15 Οκτωβρίου 2019, μετά την έναρξη της επίθεσης στη Βορειοανατολική Συρία, η υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Λίντα Ρέινολντς ανέφερε τα εξής: "Είμαι υπεύθυνη για τις εξαγωγές άμυνας και υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ζήτησα από το Πεντάγωνο να συμβουλευτεί λεπτομερώς την κυβέρνηση πριν ληφθούν τυχόν αποφάσεις για νέες ή εκκρεμείς άδειες εξαγωγής στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτό ζήτησα προσωρινή παύση όλων των διαδικασιών. Εξετάζουμε την κατάσταση για να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε το σωστό."

Ο υπουργός είπε «... [η εισβολή] προκαλεί μεγάλο πόνο στους πολίτες. Έχει επίσης οδηγήσει σε μεγάλε μετατοπίσεις πληθυσμών και θα καταστήσει ιδιαίτερα δυσχερή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή… [και] θα μπορούσε σίγουρα να υπονομεύσει σημαντικά τα τεράστια κέρδη που πέτυχε η διεθνής συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Αυστραλίας, στον αγώνα κατά του Daesh, ενάντια στο ISIS και το ISIL."

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Jordon Steele-John, σε ακρόαση επιτροπής της Γερουσίας, σχετικά με το «μαρτύριο των πολιτών» στη ΒΑ Συρία, η αυστραλιανή κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι «από τις 15 Οκτωβρίου 2019, το υπουργείο Άμυνας ενέκρινε άδειες για εξαγωγή στην Τουρκία στρατιωτικών υλικών με εκτιμώμενη συνολική αξία 577.500$».

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας δεν έχει εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία ή ποιες εταιρείες τις προμηθεύουν.

Η απάντηση του υπουργείου ανέφερε: "Αν και το υπουργείο δεν σχολιάζει μεμονωμένες άδειες εξαγωγής, από τις 15 Οκτωβρίου 2019, το υπουργείο ενέκρινε άδειες για την εξαγωγή στρατιωτικών αγαθών στην Τουρκία με εκτιμώμενη συνολική αξία 577.500 $. Η Λίστα Αμυντικών Στρατηγικών Αγαθών καθορίζει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού ως στρατιωτικά αγαθά. Τα στρατιωτικά αγαθά μπορούν να περιλαμβάνουν όπλα και πυρομαχικά, αλλά περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, ραδιόφωνα, προσομοιωτές και εκπαιδευτικό εξοπλισμό που δεν προορίζονται απαραίτητα για στρατιωτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, οι άδειες εξαγωγής για στρατιωτικά αγαθά μπορούν να περιλαμβάνουν όπλα για διαγωνισμό σκοποβολής, εκρηκτικές συσκευές για εργασίες εξόρυξης και ασυρμάτους."

Ο Peter Boyle, ακτιβιστής της "Αλληλεγγύης στη Ροζάβα - Ομάδα Σίδνεϊ", δήλωσε: «Μοιραζόμαστε τις σοβαρές ανησυχίες της Κουρδικής κοινότητας της Αυστραλίας σχετικά με αυτές τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία και θα συνεργαστούμε με τον γερουσιαστή Steele-John και άλλους βουλευτές για να μάθουμε περισσότερα για τους εν λόγω εξαγωγείς και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Στόχος μας είναι να εκθέσουμε και να σταματήσουμε αυτές τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία, καθώς αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε έννοια δικαιοσύνης.

«Οι εξαγωγές εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη της Τουρκίας - τα οποία βάλλουν κατά αμάχων στη ΒΑ Συρία και στο βόρειο Ιράκ - έχουν καταδικαστεί και σταματήσει στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο στην Αυστραλία."