Η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Αγνοουμένων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία ελήφθη σύμφωνα με το ψήφισμα A/77/L79 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Από το 2011, η Συρία είναι το σκηνικό ενός παγκόσμιου πολέμου αντιπροσώπων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους. Άλλα 13 εκατομμύρια είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είτε έχουν εκτοπιστεί εντός των συνόρων της χώρας. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δηλώνονται επίσης ως αγνοούμενοι. Η άγνωστη μοίρα των εξαφανισμένων είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του συριακού πολέμου.

Για την εύρεση αγνοουμένων, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να δημιουργήσουν έναν νέο θεσμό. Ο σχηματισμός του «Ανεξάρτητου Ιδρύματος για τα Εξαφανισμένα Άτομα στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας» αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Έτσι, η οργάνωση συμμορφώνεται με τα αιτήματα των πληγέντων οικογενειών και των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά από 12 χρόνια συγκρούσεων και βίας, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί για την ανακούφιση του πόνου των οικογενειών. Αυτές οι αναμενόμενες απαντήσεις για την τύχη και τον τόπο των αγνοουμένων αναφέρονται σε αντίστοιχο ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η Γενική Συνέλευση με 83 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 62 αποχές.

Η ίδρυση του νέου μηχανισμού του ΟΗΕ έτυχε θετικής υποδοχής στην αυτόνομη περιοχή της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD ή SDC) εξέδωσε δήλωση χαιρετίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την πλήρη ετοιμότητά του να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες που θα τερματίσουν τη συριακή κρίση.

Η Επιτροπή Εκτοπισθέντων από τη Serêkaniyê (Komîteya Koçberên Serêkaniyê) χαιρέτισε το ψήφισμα ως ένα «καθυστερημένο αλλά ευπρόσδεκτο βήμα» προς τη δικαιοσύνη, λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί ένας διεθνής θεσμός που θα εστιάζει στον εντοπισμό των αγνοουμένων Σύριων. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η προώθηση μιας σοβαρής, αμερόληπτης και διαφανούς έρευνας ώστε να διαλευκανθεί η τύχη των αγνοουμένων και να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Αγνοουμένων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AANES, η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής ελήφθη σύμφωνα με το ψήφισμα A/77/L79 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών .

Η AANES πιστεύει στην αναγκαιότητα επίλυσης ανθρωπιστικών ζητημάτων που ήταν αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη συριακή γη, και το ζήτημα των αγνοουμένων για 2 βασικούς λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι η έκταση του πόνου που βιώνουν κάθε στιγμή οι οικογένειες των αγνοουμένων από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, τα δικαιώματα αυτών των αγνοουμένων και των οικογενειών τους και να ξεκαθαρίσουν την τύχη τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι η σημασία της επίλυσης του ζητήματος σύμφωνα με την αναγκαιότητα επίλυσης της συριακής κρίσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ιδίως το ψήφισμα αρ. 2254 του 2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και το ψήφισμα Νο. 2474 του 2019.

“Η Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία αποτελείται από μια ομάδα δικηγόρων και μια κεντρική επιτροπή με έδρα την πόλη Qamishlo και υποεπιτροπές σε διάφορες περιοχές AANES. Η επιτροπή συντονίζει και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την έρευνα και την παρακολούθηση την τύχη των αγνοουμένων από τις περιοχές της AANES από την αρχή της συριακής κρίσης με τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Συρία, χωρίς διακρίσεις φύλου, εθνικότητας, θρησκείας », αναφέρεται στην ανακοίνωση της AANES, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία Η έναρξη των εργασιών της επιτροπής και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί της θα ανακοινωθούν αργότερα.

2023-08-30T00:17:48+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top