Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει εντοπίσει σοβαρές καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τόσο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από τους πληρεξουσίους τους στη Συρία, προειδοποιώντας ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται άμεσα εμπλεκόμενοι σε προφανή εγκλήματα πολέμου.

Η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα σε σοβαρές καταχρήσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται τόσο από μέλη των δικών της δυνάμεων όσο και από ένοπλους πληρεξουσίους της στις περιοχές που έχει καταλάβει στη βόρεια Συρία , δήλωσε το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Εμπλέκοντας άμεσα Τούρκους αξιωματικούς σε «φαινομενικά εγκλήματα πολέμου», η έκθεση προχωρά περισσότερο από προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ και του HRW που έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό εκτεταμένες καταχρήσεις που στοχεύουν ιδιαίτερα τους Κούρδους, τη χριστιανική και τη Γιεζίντι μειονότητα και τις γυναίκες.

«Η Τουρκία φέρει την ευθύνη για τις σοβαρές καταχρήσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από μέλη των δικών της δυνάμεων και τοπικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της βόρειας Συρίας», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης . «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν είναι απλώς παρευρισκόμενοι σε καταχρήσεις, αλλά φέρουν ευθύνη ως κατοχική δύναμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν εμπλακεί άμεσα σε προφανή εγκλήματα πολέμου σε αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη».

Η εκτενής έκθεση, με τίτλο «Όλα είναι με τη δύναμη του όπλου», βασίζεται σε συνεντεύξεις με σχεδόν 60 συνομιλητές, μεταξύ των οποίων θύματα τουρκικής βίας, καθώς και ανώνυμα άτομα με διασυνδέσεις με τις κατοχικές τουρκικές δυνάμεις. Καταγράφει καταχρήσεις, όπως απαγωγές, αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομη κράτηση, σεξουαλική βία και βασανιστήρια, καθώς και παραβιάσεις δικαιωμάτων στέγασης, γης και ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων λεηλασιών  καθώς και κατασχέσεων περιουσίας και εκβιασμού. Η έκθεση επισημαίνει ιδιαίτερα τον βιασμό γυναικών κρατουμένων Κούρδων, την κράτηση παιδιών ηλικίας έως έξι μηνών μαζί με τις μητέρες τους και τη συστηματική αρπαγή περιουσίας από Κούρδους και Γιαζίντι που εκδιώχθηκαν από την περιοχή. Οι συντάκτες της έκθεσης εντοπίζουν «κύκλο λεηλασιών και αρπαγών περιουσίας», αφήνοντας έτσι αυτούς που αμφισβητούν αυτές τις ενέργειες ευάλωτους σε αυθαίρετες συλλήψεις, κράτηση, βασανιστήρια, απαγωγές και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις.

Έξι κρατούμενοι αναφέρουν ότι έγιναν μάρτυρες θανάτων στην κράτηση, τέσσερα θύματα ανέφεραν ότι βίωσαν από πρώτο χέρι σεξουαλική βία και ένας άνδρας αναγκάστηκε να παρακολουθήσει γυναίκες  να βιάζονται. Όλα αυτά τα περιστατικά είχαν στόχο Κούρδους. Άλλοι κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων «βαρέων και παρατεταμένων ξυλοδαρμών – συχνά χρησιμοποιώντας καλώδια, ηλεκτρικά καλώδια και μεταλλικούς σωλήνες – τράβηγμα δοντιών και νυχιών, δέσιμο στο ταβάνι ή σε ελαστικά με σχοινιά και κάψιμο με τσιγάρα».

Ένα Κούρδο θύμα βασανιστηρίων περιέγραψε τη μεταχείρισή του με τα ακόλουθα λόγια: «Για να με κάνουν να ομολογήσω  με έβαλαν νερό, με χτύπησαν με ηλεκτροπληξία, με χτύπησαν με καλώδια και αφαίρεσαν όλα τα νύχια μου και μετά τους έκαναν ένεση με βελόνες, εκπλήσσομαι που είμαι ακόμα ζωντανός. Το χειμώνα με έγδυναν, ​​με έριχναν παγωμένο νερό και μετά με χτυπούσαν με καλώδια».

Πολλά από αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), έναν συνασπισμό δεκάδων πολιτοφυλακών που οπλίζονται, χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από την Τουρκία, πολλές από τις οποίες προσυπογράφουν μια σαλαφική τζιχαντιστική ιδεολογία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως επίγειες δυνάμεις καθώς η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε. πλειοψηφικές-κουρδικές περιοχές το 2018 και το 2019, εκτοπίζοντας την πλειοψηφία των Κούρδων κατοίκων. Αλλά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) και οι υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν επίσης άμεσα σε αυτές τις καταχρήσεις, διαπίστωσε η HRW.

Έκτοτε, η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτές τις ένοπλες ομάδες για να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό, επιτρέποντάς τους να εκβιάζουν για χρήματα και να κάνουν ανεξέλεγκτες καταχρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τον απόλυτο έλεγχο στην περιοχή. «Σε περιοχές της βόρειας Συρίας, η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη», σύμφωνα με το HRW. Η οργάνωση αναφέρει ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με Τούρκους αξιωματούχους για τις κατηγορίες, αλλά οι επιστολές τους έμειναν αναπάντητες, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις σοβαρές καταχρήσεις παραμένουν στη θέση τους. Η έκθεση κατονομάζει τρεις ανώτερους αξιωματούχους που παραμένουν στη θέση τους μετά από καταγγελίες για κακοποίηση.

Ως εκ τούτου, η έκθεση ολοκληρώνεται με μια σειρά προτάσεων που απευθύνονται απευθείας στην Τουρκία, η οποία είναι «υποχρεωμένη να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, να προστατεύσει τους κατοίκους, να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους για καταχρήσεις, να παρέχει αποζημιώσεις και να εγγυηθεί τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και των παλιννοστούντων. », γράφει η HRW. Η έκθεση προσθέτει στοιχεία στις επανειλημμένες απαιτήσεις των Κούρδων εκπροσώπων να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτραπεί στη δημοκρατική, υπό την ηγεσία των Κούρδων διοίκηση να επαναλάβει τη διακυβέρνησή της σε εκείνες που κάποτε ήταν οι πιο ασφαλείς και δημοκρατικές περιοχές της Συρίας.