Καταγγέλλοντας τη βία που υπέστη στα χέρια της αστυνομίας, η δημοσιογράφος Elfazi Toral είπε: «Με γρονθοκόπησαν επανειλημμένα στην καρδιά, μου επιτέθηκαν με κλωτσιές και με υπέβαλαν σε έρευνα strip.»

Η Elfazi Toral συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπτε δημόσια συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η επαρχιακή ένωση του HEDEP (Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάναυση αστυνομική καταστολή διαδηλωτών ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν. Σχεδόν πενήντα άτομα συνελήφθησαν στην επίθεση στη διαδήλωση και πολλοί υπέστησαν κακομεταχείριση υπό την αστυνομία. Οι αρχές ασφαλείας απέτρεψαν τη συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από την Toral, η συνάδελφός της Sema Korkmaz από το περιοδικό Demokratik Modernite (Δημοκρατική Νεωτερικότητα) και η ακτιβιστής Edanur Aydoğdu από το Συμβούλιο Νεολαίας HEDEP συνελήφθησαν επίσης από την αστυνομία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του HEDEP στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από υποχρεωτικό έλεγχο, οι τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας του Βατάν στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, που είναι ένα διαβόητο κέντρο βασανιστηρίων.

Μετά από μια νύχτα στο κελί κράτησης, η Toral, Korkmaz και Aydoğdu μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το πρωί. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με την Τοράλ να υπόκειται σε δικαστική επιτήρηση.

Η Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKG) και η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG) έκαναν δήλωση για την δημοσιογράφο του JINNEWS Elfazi Toral και την υπάλληλο της Demokratik Modernite Sema Korkmaz μετά την κράτηση και τη βίαιη μεταχείρισή τους από την αστυνομία. Πολλοί δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη συνάντηση στο κτίριο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) στο Μπέγιογλου.

Η ανταποκριτής του JINNEWS, Elfazi Toral, είπε: «Με γρονθοκόπησαν επανειλημμένα στο στήθος και στην καρδιά. Με κράτησαν στο κρατητήριο για 5 ώρες. Δέχτηκα τόσο σωματική όσο και ψυχολογική βία. Με κλώτσησαν στο όχημα. Αν και τους είπα ότι έχω προβλήματα υγείας, δεν σταμάτησαν. Στο αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί είπαν ότι τους αντιστάθηκα. Η βία συνεχίστηκε . Υποβλήθηκα σε έρευνα strip. Ως δημοσιογράφοι προερχόμενοι από την παράδοση του Ελεύθερου Τύπου, θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας . Θα συνεχίσουμε την επιμονή μας ενάντια στις επιθέσεις τους.”

Η Sema Korkmaz μίλησε επίσης για τη βία που βίωσε, λέγοντας: «Το έργο μας θα συνεχιστεί. Ο Ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί.”

Η Elif Taşdöğen, μέλος της Ένωσης Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD), είπε ότι οι αστυνομικοί αγνόησαν τον δικό τους νόμο, προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι εδώ υπάρχει ένα αστυνομικό κράτος και όχι ένα κράτος δικαίου. Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία. Λάβαμε αναφορές που τεκμηριώνουν την αστυνομική βία και θα προχωρήσουμε τη νομική διαδικασία μέχρι το τέλος.”

Η δημοσιογράφος του JINNEWS και μέλος του MKG Marta Sömek δήλωσε επίσης ότι θα υποβάλουν ποινική μήνυση στον εισαγγελέα αυτή την εβδομάδα μαζί με το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV) και το IHD. “Δεν θα εγκαταλείψουμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και θα συνεχίσουμε να γράφουμε την αλήθεια μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις” είπε η Marta Sömek.

2023-12-12T01:19:47+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top