Γιασάρ Γκιουλέρ/Ap Photos
Γιασάρ Γκιουλέρ

 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, απηύθυνε σήμερα το απόγευμα ομιλία στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας για το 2024.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι «βιώνουμε μια θετική περίοδο στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεγάλη καταστροφή από το σεισμό, που συνέβη στη χώρα μας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτήν τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα μέσω συνομιλιών και συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο».

Στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο πνεύμα της συμμαχίας.Παράλληλα, δήλωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι βρήκε ανταπόκριση η εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνομιλητές μας στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της ‘Διακήρυξης των Αθηνών’ που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί στην Κύπρο»

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε τα περί δύο ξεχωριστών κρατών και λαών στην Κύπρο. «Όπως έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τη διεθνή κοινή γνώμη, η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί.

Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo και τις προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσουν το θέμα με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα.

Στο θέμα αυτό, που αποτελεί μια εθνική μας υπόθεση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας», δήλωσε.

«Ισχυρή η θέση της Τουρκίας»

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην άμυνα λέγοντας ότι «η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια χάρη στο στρατηγικό όραμα του προέδρου μας και έχει κατακτήσει μια ισχυρή θέση στην περιοχή της και στον κόσμο χάρη στις σχέσεις που έχει αναπτύξει με άλλες χώρες.

Η Τουρκία έχει γίνει παγκόσμιος παράγοντας στη Λιβύη, στον Καύκασο, στον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας και τη δημιουργία του διαδρόμου των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε.