“Το ότι ο Οτσαλάν είναι ακόμα στη φυλακή μετά από 25 χρόνια και παραμένει έγκλειστος 45 χρόνια αφότου ξεκίνησε το κίνημα, ισοδυναμεί με την έλλειψη ελευθερίας κάτω από την οποία ζει ακόμα ο κουρδικός λαός. Τον αγαπούν γιατί έχουν μεγαλώσει να αγαπούν τον εαυτό τους. Η ελευθερία του είναι την ελευθερία τους».

Fréderike Geerdink

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τους αντάρτες μαχητές που δίνουν τον αγώνα τους στο όνομά του γιατί ο Abdullah Öcalan είναι τόσο σημαντικός για αυτούς. Λοιπόν, δεν μπορείτε πραγματικά να το κάνετε αυτό τώρα γιατί ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα σας δολοφονούσε αν έμπαινες στο έδαφος του PKK στα βουνά στο Başur (Κουρδιστάν στο Ιράκ), αλλά αυτό έκανα πριν από μερικά χρόνια. Αυτά που έλαβα ως απαντήσεις κυμαίνονταν από έναν λυρικό ύμνο έως μια μάλλον νηφάλια εξήγηση «αγαπητέ μεγάλε αδερφέ», αλλά όλες οι απαντήσεις συνδυασμένες εξακολουθούν να με βοηθούν να κατανοήσω βαθιά την επιμονή του κουρδικού κινήματος στην ελευθερία του.

Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που ο Οτσαλάν συνελήφθη στο Ναϊρόμπι της Κένυας σε μια διεθνή συνωμοσία. Στις 15 Φεβρουαρίου 1999 μεταφέρθηκε στην Τουρκία και κλείστηκε στη φυλακή όπου παραμένει μέχρι σήμερα πίσω από τα κάγκελα. 25  χρόνια στην αιχμαλωσία. Μπορεί και να είχε ξεχαστεί. Μπορεί επίσης να είχε επισκιαστεί από νέους Κούρδους ηγέτες ή η ιδεολογία του να είχε καταστεί ξεπερασμένη στον ταχέως αναπτυσσόμενο 21ο αιώνα. Όμως ισχύει το αντίθετο. Η σημασία του έχει αυξηθεί.

Μητρική γλώσσα

Αντάρτες μαχητές της γενιάς του Οτσαλάν και που είναι τώρα στα 60 και στα 70 τους, μεταξύ των οποίων ο συναρχηγός στα βουνά, Τζεμίλ Μπαγίκ, μου μαρτύρησε για τις πρώτες μέρες του PKK στη δεκαετία του 1970. Μετά από πολλές δεκαετίες αναγκαστικής αφομοίωσης από το τουρκικό κράτος και αρκετές μαζικές δολοφονίες και βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων, πολλοί Κούρδοι δεν γνώριζαν πια ότι ήταν Κούρδοι. Ακόμη και ο Cemil Bayık δεν γνώριζε την κουρδικότητά του εκείνη την εποχή. Αυτός, όπως πολλοί Κούρδοι, δεν μιλούσε τη μητρική του γλώσσα.

Ο Οτσαλάν το άλλαξε. Ηγήθηκε της μικρής ομάδας ανθρώπων που ίδρυσαν το PKK το 1978. Είχαν τις ρίζες τους στο τουρκικό αριστερό κίνημα, αλλά αντίθετα με τις πεποιθήσεις της τουρκικής αριστεράς, πίστευαν ότι η απελευθέρωση της Τουρκίας ξεκίνησε με την απελευθέρωση του Κουρδιστάν – μια λέξη που θα μπορούσε δεν εκφωνείται, και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στην Τουρκία σήμερα.

Αυτό που έκανε ο Οτσαλάν, θα μπορούσατε να πείτε, ήταν να αναζωογονήσει τους Κούρδους από τον λήθαργο για δεκαετίες. Χάρη στην ηγεσία του, ξαναζωντάνεψαν ως Κούρδοι. Το να είσαι Κούρδος μετατράπηκε από κάτι για να κρύψεις ή να αρνηθείς ή κάτι για το οποίο να ντρεπόμαστε σε πηγή υπερηφάνειας. Κάτι για να παλέψεις. Κάτι για να ζήσεις.

 

Ευγνωμοσύνη

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ευγνωμοσύνη προς τον Οτσαλάν επικρατούσε και στους νεαρούς μαχητές. Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, όπως εξέπληξε εμένα. Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, με πείραξε λίγο. Μερικά από τα μέλη του ΡΚΚ που είχαν ενταχθεί πρόσφατα και ήταν περίπου 20, 25 ετών, απλά δεν χόρταιναν τη φράση «Serokatî» όποτε τους ρωτούσα τι σημαίνει . «Serokatî got» «είπε η ηγεσία», η ηγεσία προφανώς είναι ο Οτσαλάν, και θα ακολουθούσε κάποια ρήση ή αλήθεια. Γιατί ήταν προσκολλημένοι στον Οτσαλάν αφού μεγάλωσαν πλήρως την κουρδικότητά τους; Γιατί να τον αναφέρουν ακόμη και για τα πιο βασικά πράγματα, για παράδειγμα ακόμα και όταν επρόκειτο, ας πούμε, να καθαρίσει την κουζίνα σε ένα  στρατόπεδο;

Έλαβα μια πολύ διορατική απάντηση από τον σύντροφο Νούμαν, έναν αντάρτη μαχητή που ήταν στα 40 του και είχε ενταχθεί στο PKK ως νεαρός ενήλικας. Τον παραθέτω κυριολεκτικά – είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου για το PKK ( This Fire Never Dies, ): «Η χρήση του «Serokatî got» είναι σημάδι αδυναμίας. Οι νέοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να σκέφτονται μόνοι τους. Είναι κατανοητό. Μπορείτε να τα συγκρίνετε με νεογέννητα μωρά. Ακόμα νιώθουν μια βαθιά σχέση με τον Οτσαλάν. Εναπόκειται σε εμάς, τους πιο έμπειρους μαχητές, να κόψουμε σιγά σιγά αυτόν τον ομφάλιο λώρο και να τους διδάξουμε έναν πιο ώριμο και ανεξάρτητο τρόπο σκέψης».

Οι Κούρδοι είχαν αντισταθεί στη βία του κράτους τις δύο πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αλλά πλήρωσαν υψηλό τίμημα στα χέρια ενός βάναυσου στρατού. Η ίδρυση του PKK ήταν η πρώτη επιτυχημένη αντίσταση εδώ και δεκαετίες.

Αξιοπρέπεια

Η νέα γενιά στα βουνά ξεκινά και πάλι τη ζωή της όταν εντάσσεται στην ένοπλη αντίσταση. Δεν ζουν πλέον στο φασιστικό κράτος, το οποίο συνεχίζει τις προσπάθειες αναγκαστικής αφομοίωσης και συνεχίζει να δολοφονεί, να διώκει και να φυλακίζει Κούρδους και να τους αρνείται τα δικαιώματά τους, αλλά ξεκινά μια νέα ζωή στο Κουρδιστάν. Μια αίσθηση του ανήκειν και μια αίσθηση υπερηφάνειας για τον αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού τους. Γεννήθηκε για δεύτερη φορά και άρχισε να μεγαλώνει. Η μεταφορά του ομφάλιου λώρου επιλέγεται με πολύ ενδιαφέρον.

Θα μπορούσατε να το εφαρμόσετε και στους Κούρδους ως έθνος. Είχαν αντισταθεί στη βία του κράτους τις δύο πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αλλά πλήρωσαν υψηλό τίμημα στα χέρια ενός βάναυσου στρατού. Η ίδρυση του PKK ήταν η πρώτη επιτυχημένη αντίσταση εδώ και δεκαετίες. Οι Κούρδοι άρχισαν να ξαναζωντανεύουν. Σταμάτησαν να κρύβουν την ταυτότητά τους, άρχισαν να ζουν τον πολιτισμό τους χωρίς ντροπή και φόβο, εκπαιδεύτηκαν και χτίστηκαν πάνω στην αντίσταση των προγόνων τους.

Όσο δυνάμωναν, τόσο πιο ανεξάρτητοι στοχαστές γίνονταν και τόσο περισσότεροι νέοι ηγέτες γεννιόταν στο κίνημα, Αλλά ποτέ δεν έχασαν τη σταθερή σύνδεση με τον άνθρωπο που είχε ιδρύσει το κίνημα που τους έδωσε ζωή.

Ελευθερία

Ήταν επικίνδυνο και έβαζαν τη ζωή τους επί τόπου, αλλά για μεγαλύτερο στόχο. Όσο δυνάμωναν, τόσο πιο ανεξάρτητοι στοχαστές γίνονταν και τόσο περισσότεροι νέοι ηγέτες γεννιόταν στο κίνημα. Αλλά ποτέ δεν έχασαν τη σταθερή σύνδεση με τον άνθρωπο που είχε ιδρύσει το κίνημα που τους έδωσε ζωή. Αντιθέτως. Ο ομφάλιος λώρος έχει κοπεί εδώ και καιρό, οι Κούρδοι είναι ώριμοι, αλλά η πηγή αυτής της ζωής δεν θα αγνοηθεί ούτε θα αρνηθεί ποτέ.

Το ότι ο Οτσαλάν είναι ακόμα στη φυλακή μετά από 25 χρόνια και παραμένει έγκλειστος 45 χρόνια αφότου ξεκίνησε το κίνημα, ισοδυναμεί με την έλλειψη ελευθερίας που ζει ακόμη ο κουρδικός λαός. Τον αγαπούν γιατί έχουν μεγαλώσει να αγαπούν τον εαυτό τους. Η ελευθερία του είναι η ελευθερία τους.