Γερμανίδα δημοσιογράφος: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ενθαρρύνει άλλα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Τουρκία
Γερμανίδα δημοσιογράφος: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ενθαρρύνει άλλα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Τουρκία
- Date: 5 Μαρτίου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα

- Date: 5 Μαρτίου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
Γερμανίδα δημοσιογράφος: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ενθαρρύνει άλλα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Τουρκία
Η Ελκέ Ντανγκελεϊτ επεσήμανε επίσης τη διπροσωπία των δυτικών μέσων ενημέρωσης που είχαν προσκολληθεί σταθερά στις επίσημες γραμμές του εισβολέα, στην περίπτωση της εισβολής της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, και που τώρα αναφέρουν τα ανθρώπινα δεινά στην Ουκρανία.
Καθώς ολόκληρος ο κόσμος είναι επικεντρωμένος με μεγάλη ανησυχία στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, και ενώ τα θύματα στις εμπόλεμες πλευρές αυξάνονται καθημερινά, με τις αυξανόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι πλέον πιο πιθανό, σύμφωνα με μια Γερμανίδα δημοσιογράφο, ότι και άλλα δεσποτικά καθεστώτα θα ενθαρρυνθούν να καταλάβουν τους γείτονές τους κατά το πρότυπο της Ρωσίας.
Στη στήλη της στο Heise.de, η Ελκέ Ντανγκελεϊτ έκανε μια αξιολόγηση της κατάστασης λέγοντας:
«Καθώς η διεθνής διπλωματία είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να ενθαρρύνονται να εισβάλλουν και να καταλάβουν τις γειτονικές τους χώρες. Υποψήφια για αυτό είναι η Τουρκία του Ερντογάν, καθώς το έχει ήδη κάνει στη Βόρεια Συρία πολλές φορές».
Η ίδια υπογράμμισε πώς η τουρκική κατοχή του Αφρίν στη Βόρεια Συρία είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη στον κόσμο:
«Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είχε εισβάλει στο βορειοδυτικό καντόνι του Αφρίν από τις 20 Φεβρουαρίου 2018, παραβιάζοντας πλήρως τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τότε τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν ακολουθήσει την τουρκική προπαγάνδα, σε αντίθεση με τη σημερινή δημοσιογραφική κάλυψη της κρίσης στην Ουκρανία. Δεν υπήρξαν αναφορές για τα δεινά των ανθρώπων [στο Αφρίν] κάτω από τις βόμβες της Τουρκίας, κάτι που κατέστη δυνατό από την ίδια τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα είναι αυτή που επέτρεψε στην Τουρκία να έχει πρόσβαση στον εναέριο χώρο πάνω από το Αφρίν. Υπήρχε μόνο μια εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Γερμανίας».
«Δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
«Καθώς η Τουρκία εισέβαλε σε περιοχές γύρω από τη Σερεκανίγιε και το Γκιρε Σπι το φθινόπωρο του 2019, κατά παράβαση των διεθνών νόμων, τα δυτικά κράτη είτε παρέμειναν σιωπηλά, είτε απλώς «ανησυχούσαν», παρά την έκθεση του ΟΗΕ που τεκμηριώνει μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ για παραβίαση των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Ντανγκελεϊτ δήλωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζει μια νέα ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
«Δεν είναι απίθανο ο Ερντογάν να κάνει χρήση της πρόσφατης ευκαιρίας για περαιτέρω κατάληψη της Βόρειας Συρίας, αυτή τη φορά υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν χρειάζεται να φοβάται κυρώσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία τις τελευταίες δύο ημέρες».
«Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή της ΒΑ Συρίας αγοράστηκαν από την Ουκρανία και επαινούνται από τη Δύση»
Στη συνέχεια η Ντανγκελεϊτ σημείωσε ότι η Τουρκία εξάγει οπλισμένα drones στην Ουκρανία, κάτι που είναι αποδεκτό όχι μόνο από την Ουκρανία, αλλά και από τις δυτικές χώρες.
«Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφτηκε τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, οι οποίοι αποκαλούν ο ένας τον άλλο "φίλο", και υπέγραψαν συμφωνία για περαιτέρω παραδόσεις οπλισμένων drones. Η φιλία τους ιδρύθηκε για πρώτη φορά με την παράδοση των τουρκικών πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Bayraktar TB-2, τον Απρίλιο του 2021».
Στη συνέχεια επεσήμανε τη δυτική αντίληψη γι' αυτά τα drones, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη μία ως όργανο εισβολής κατά παράβαση των διεθνών νόμων, και από την άλλη ως εξαγωγές στην Ουκρανία:
«Αυτές οι μη επανδρωμένες πολεμικές μηχανές έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στη Συρία και τη Λιβύη και παραδόθηκαν πρόσφατα στους Αζερμπαϊτζάνους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτά τα τουρκικά drones ήταν καθοριστικά για τον νικητή αυτών των πολέμων».
«Για κάποιον ακατανόητο λόγο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα εν λόγω όπλα στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον του λαού του και στη Βόρεια Συρία ενάντια σε μια δημοκρατική κυβέρνηση».
Αφήστε ένα σχόλιο