Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που θα απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος βουλευτής Ζαν-Πολ Λεκόκ έφερε στην ημερήσια διάταξη τις αυξανόμενες πιέσεις στους Κούρδους στη Γαλλία.

Ο Jean-Paul Lecoq, βουλευτής της Δημοκρατικής και Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση εφιστώντας την προσοχή του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών και των Υπερπόντιων Χωρών στην κατάσταση των Κούρδων στη Γαλλία.

«Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που αναζητά καταφύγιο στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται στην πρόταση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δίωξη στην Τουρκία.

Τονίζοντας τον αγώνα αυτής της «διωκόμενης κοινότητας στην Τουρκία» ενάντια στις συμμορίες του ISIS, ο Lecoq σημείωσε ότι «το θάρρος των Κούρδων είναι αξιοθαύμαστο» σε μια εποχή που το ISIS εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

Το ψήφισμα ανέφερε: «Με τη δολοφονία τριών γυναικών ακτιβιστών στο Παρίσι από το τουρκικό κράτος πριν από έντεκα χρόνια, οι Κούρδοι πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη δέσμευσή τους στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Επειδή η Γαλλία συμμερίζεται αυτές τις αξίες, οι αρχές της χώρας διατηρούν καλές σχέσεις με αυτή τη κοινότητα που σέβεται τη Γαλλική Δημοκρατία.

Εδώ και μερικούς μήνες, οι Κούρδοι στη Γαλλία, και ιδιαίτερα οι πολιτικοί πρόσφυγες, έχουν γίνει στόχος μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής καταστολής. Όλο και περισσότερες ποινικές υποθέσεις κινούνται εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Daesh (ISIS) και σώζουν τις ζωές χιλιάδων Γιαζίντι. Σε αλλους έχουν παγώσει αυθαίρετα τα περιουσιακά τους στοιχεία απλώς και μόνο επειδή συμμετείχαν στη δημόσια ζωή, διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή ολόκληρων οικογενειών.

Πιο πρόσφατα, οι πρόσφυγες έχασαν το καθεστώς του πρόσφυγα και απειλήθηκαν με απέλαση στην Τουρκία, όπου κινδυνεύουν με βασανιστήρια και θάνατο. Τα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα έχουν δημοσιεύσει εκτενείς εκθέσεις για το θέμα αυτό.

Πρόσφατα, ο Serhat Gültekin, πολιτικός πρόσφυγας, απελάθηκε βάναυσα στην Τουρκία παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις. Παραβιάστηκαν τα βασικότερα δικαιώματά του. Πάσχει επίσης από το σύνδρομο Marfan και δεν θα λάβει καμία θεραπεία για αυτή τη σοβαρή πάθηση στην Τουρκία. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για τον ακτιβισμό του και η απέλασή του έγινε αντικείμενο εξευτελισμού από τα μέσα ενημέρωσης από τις τουρκικές αρχές. Ρίχτηκε στη φυλακή μόλις έφτασε (στην Τουρκία) και, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, δέχθηκε κακομεταχείριση από τις μυστικές υπηρεσίες (MIT). Αυτή η καταστολή των Κούρδων στη Γαλλία, είναι άδικη και άτιμη. Βλάπτει βαθιά την αξιοπιστία και τη φήμη της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λεκόκ ρώτησε τον Υπουργό Εσωτερικών «τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Γαλλία για να βάλει τέλος σε αυτήν την αυξανόμενη καταστολή κατά των Κούρδων και να εξασφαλίσει την προστασία τους».

2024-05-02T01:34:40+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top