Η Figen Yüksekdağ, πρώην συμπρόεδρος του  φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), έχει κατηγορήσει την τουρκική δικαιοσύνη ότι έγινε εργαλείο πολιτικής καταπίεσης, ιδιαίτερα στην υπόθεση Κομπάνι. Τόνισε την ειρωνεία της δίωξης Κούρδων υποστηρικτών που αντιτάχθηκαν στο ISIS, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να προστάτευε τα μέλη του ISIS, αποκαλώντας αυτό μια σοβαρή δικαστική αδικία.

Η Figen Yüksekdağ, πρώην συμπρόεδρος του πλέον αποσυντεθειμένου Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), κατηγόρησε την τουρκική δικαιοσύνη ότι μετατράπηκε σε «βίαιο μηχανισμό» πολιτικής καταστολής κατά την υπεράσπισή της στην υπόθεση Κομπάνι. Η δίκη, το επίκεντρο των συζητήσεων για την κουρδική πολιτική στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη των φυλακών Sincan, στην Άγκυρα την Τρίτη.

Η Yuksekdağ επέκρινε τον χειρισμό της υπόθεσης ως συνέχιση των «πολιτικών επιείκειας» της κυβέρνησης, οι οποίες θεωρήθηκαν επιεικείς έναντι του ISIS, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύει δικαστική αδικία. Τόνισε την ειρωνεία στη δίωξη όσων πολέμησαν κατά του ISIS, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να προστάτευε μέλη της ομάδας. «Το δικαστικό σώμα έχει γίνει όργανο πολιτικής καταστολής», δήλωσε Η Yuksekdağ , υποστηρίζοντας ότι η δίκη είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής επίθεσης κατά του κουρδικού κινήματος.

Στην ομιλία της, η Yuksekdağ υποστήριξε ότι το νομικό σύστημα στην Τουρκία έχει διαφθαρεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυβέρνησης και όχι τη δικαιοσύνη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φιλοξενεί μέλη του ISIS, αντιπαραβάλλοντας αυτό με τη δίωξη των Κούρδων υπερασπιστών των δικαιωμάτων. «Όσοι πρέπει να δικαστούν προστατεύονται», είπε, τονίζοντας τον άδικο χαρακτήρα της διαδικασίας.

Η πρώην ηγέτης του HDP τοποθέτησε τον εαυτό της και τους συναδέλφους της ως τους νόμιμους δικαστές σε αυτή την «υπόθεση ανθρωπιάς», απαιτώντας λογοδοσία και ζητώ