“Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη. Όπως αναφέρθηκε, η Θράκη θεωρείται ως το πιο κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου. Έχουμε δώσει εντολή στο Υπουργείο Φυσικών Πόρων και το αρμόδιο όργανο από τη ρωσική πλευρά να πραγματοποιήσουν κοινή μελέτη μαζί με τον κ. Πούτιν. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί. Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής εκεί, όπου είναι το καταλληλότερο μέρος”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας ως συνήθως σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά το αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής από την Αστάνα του Καζακστάν, ο Ερντογάν είπε: “Ευτυχώς, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη διήμερη επίσκεψή μου στο Καζακστάν. Την πρώτη μέρα της επίσκεψής μου, μαζί με τον αγαπητό μου αδερφό, πρόεδρο του Καζακστάν, κ. Τοκάγεφ, προήδρευσα της Τέταρτης Συνάντησης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Οι υπουργοί μας στην αντιπροσωπεία μου συζήτησαν επίσης θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς με τους ομολόγους τους”.

Είχαμε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο και τον Αντιπρόεδρο του Βιετνάμ Anh Xuan. Χάρηκα πολύ που είδα ότι οι πολιτικές που ακολουθήσαμε στις συναντήσεις μας αντιμετωπίστηκαν με ενδιαφέρον και εκτίμηση από τα κράτη μέλη. Εύχομαι όλες οι συναντήσεις μας στο Καζακστάν να είναι καρποφόρες”, είπε ο Ερντογάν.

Στο θέμα του διαμετακομιστικού κόμβου ρωσικού φυσικού αερίου ο Ερντογάν συμπλήρωσε: “Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και η ρωσική πλευρά θα εκτελέσουν τις εργασίες για αυτό το θέμα και θα μας το παρουσιάσουν και μετά θα έχουμε κάνει το βήμα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η αναμονή εδώ. Σήμερα πήραμε γρήγορα την απόφαση στον Υπουργό μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Ομοίως, ο Μίλερ από τη Ρωσία (πρόεδρος της Gazprom) ήταν σε αυτή τη συνάντηση την ίδια στιγμή και πήρε την οδηγία. Τώρα οι φίλοι μας θα αρχίσουν να δουλεύουν μιλώντας μεταξύ τους”.

“Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη, οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ εξοπλισμοί στη Λέσβο και στα νησιά του Αιγαίου απασχολούν το κοινό. Ποιο είναι το σχόλιό σας για αυτό;”, ρώτησε δημοσιογράφος με τον Ερντογάν να απαντά:

“Φυσικά, προειδοποιούμε για αυτό. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό. Πράγματι, αυτή τη στιγμή υπήρχε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά τα θέματα αυτά με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις. Θα συναντηθούμε με τον Χουλουσί Πασά όταν πάρουμε το αποτέλεσμα. Βλέπουμε βέβαια τι έγινε στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας εμπνέουν κανέναν φόβο. Έχουμε μια προφύλαξη, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αυτοί να το σκεφτούν”.

Ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση “Υπάρχει όριο όπου η υπομονή μας ξεχειλίζει;” που να μοιάζει γενική, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ξανά να αφήσει υπόνοιες επίθεσης με το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα τραγούδι του Ρουστού Σαρντάγ, από την ταινία “Γαλάζια Χάντρα” του Ερτέμ Εϊλμέζ, το οποίο ξεκινά με τα λόγια του Ουμίτ Γιασάρ Ογουζτζάν: “Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, αυτό είναι άλλο. Η ιστορία θα καταγραφεί. Αλλά η ημερομηνία δεν δίνεται εδώ. Πού θα γίνει, τι θα γίνει, πότε θα γίνει, συζητιέται;”