Ερντογάν: Πώς προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του φιμώνοντας τα κοινωνικά δίκτυα

Ο Ερντογάν διέταξε το Twitter να μπλοκάρει τους λογαριασμούς περίπου 12 δημόσιων προσώπων της αντιπολίτευσης

 

Στην εκστρατεία του για να διατηρήσει την προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα μυστικό όπλο: την καταστολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εν μέρει εμπνευσμένη από την Ευρώπη, τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Politico. 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση του Ερντογάν διέταξε το Twitter να μπλοκάρει τους λογαριασμούς περίπου δώδεκα τοπικών δημόσιων προσώπων της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις κατά του Ίλον Μασκ επειδή συμμορφώθηκε με την οδηγία.

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Ερντογάν να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ψήφισε εκτεταμένους κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, εν μέρει, αντικατοπτρίζουν παρόμοια νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο το τουρκικό όσο και το ευρωπαϊκό καθεστώς έχουν ως στόχο να πατάξουν τις επιβλαβείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να σταματήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης και να αυξήσουν τη διαφάνεια γύρω από τον τρόπο με τον οποίο τα Instagram και YouTube προσφέρουν περιεχόμενο στους χρήστες τους. Οι κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως Digital Services Act, περιλαμβάνουν επίσης πρόστιμα ύψους έως και 6 % των εσόδων μιας εταιρείας για πιθανές παραβάσεις.

Το εγχειρίδιο κανόνων της Άγκυρας συχνά μιμείται λέξη προς λέξη τη γλώσσα χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών. Αλλά προχωρά σημαντικά περισσότερο στον περιορισμό του διαδικτυακού λόγου με τρόπους που ευνοούν την προσπάθεια του Ερντογάν να κρατήσει την τουρκική προεδρία.

Αυτό περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, εάν κάποιοι αναρτούν στο διαδίκτυο περιεχόμενο που διαδίδει «ανακριβείς πληροφορίες» με τρόπους που «διαταράσσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας». Οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν ομοίως να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης για τη συγγραφή ιστοριών που δεν είναι ευνοϊκές για το κυβερνών κόμμα ΑΚ της Τουρκίας. Και ο Κιλιντσάρογλου, ο οποίος εξασφάλισε το 45% των ψήφων της Κυριακής σε εθνικό επίπεδο, έχει ήδη αντιμετωπίσει ποινική δίωξη βάσει του νέου καθεστώτος για τη διάδοση “ψευδών ειδήσεων” σχετικά με την κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται γύρω από τον νόμο περί παραπληροφόρησης της Τουρκίας», έγραψε ο Αλπέρ Κοσκούν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Παρόμοιοι νόμοι με αυτούς της Τουρκίας «εφαρμόζονται σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της χώρας απορρίπτοντας την κριτική.

Δεν είναι σαφές αν οι νέοι κανόνες της χώρας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ερντογάν στην αμφίρροπη ψηφοφορία του πρώτου γύρου αυτού του Σαββατοκύριακου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Τούρκου προέδρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Τουρκία πάντως, έρχεται να προστεθεί σε άλλες ολοένα και πιο αυταρχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν ομοίως δανειστεί πολλά από το εγχειρίδιο της Ευρώπης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχουν τροποποιήσει αυτούς τους κανόνες για να ευνοήσουν τα καταπιεστικά καθεστώτα. Η Μόσχα, για παράδειγμα, ψήφισε πρόσφατα μια επαχθή νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει έως και 15 χρόνια φυλάκισης για όσους διαδίδουν «ψευδή στοιχεία» για τον στρατό της χώρας.