Ερντογαν

 

Πιο “αισιόδοξος” από ποτέ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας.

Όπως είπε η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.

“Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  “Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην Ελλάδα που προχωρά”.

 

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “το συντομότερο δυνατό”, αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους”, τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.

“Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

“Η Ρωσία άλλαξε στάση για την απελευθέρωση των μαχητών του Αζοφστάλ”

“Η Ρωσία άλλαξε τη στάση της σχετικά με την απελευθέρωση των πρώην διοικητών της ουκρανικής φρουράς στη Μαριούπολη μετά από τις αρχικές αρνητικές δηλώσεις για το θέμα”, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

“Αρχικά, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια, όταν έμαθαν για κάποιες συνθήκες, η κατάσταση μπήκε σε θετική τροχιά”, τόνισε ο Ερντογάν για το θέμα που προέκυψε με τους μαχητές του Αζοφστάλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βίλνιους.

Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται, δηλώνει ο Ερντογάν

Οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου “συνεχίζονται”, δήλωσε ο Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σήμερα, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό κραιτκό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν κανένα πλάνο να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την παράταση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών” στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ “Ζελένσκι επιθυμεί (την παράταση) και ο (Ρώσος πρόεδρος) κ. (Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει προτάσεις. Εργαζόμαστε για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις προτάσεις”, ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης.

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι “έτοιμη να μεσολαβήσει”.

Η Μόσχα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει “κανένα λόγο” να παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 17ης Ιουλίου, κάνοντας λόγο για εμπόδια στις δικές της παραδόσεις γεωργικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Κρεμλίνο καταδίκασε τον επαναπατρισμό από την Τουρκία Ουκρανών διοικητών που βάσει πρωτύτερης συμφωνίας θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή αυτών των μισητών στη Ρωσία μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από “διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά”. Τους διοικητές αυτούς τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι, κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

“Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και τα ρωσικά ΜΜΕ, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτοί οι άνδρες θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την “αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης” και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει “αλληλεγγύη” πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους