Ερντογάν: Ανοίξτε την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία για να ανοίξουμε την πόρτα του NATO στη Σουηδία

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας του στο NATO ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βρει ανοικτές θύρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου και η ίδια να ανοίξει την πόρτα του NATO για τη Σουηδία.

Σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενώ αρνήθηκε ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ συνδέεται με το ζήτημα της Σουηδίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η ένταξη θα κριθεί από το κατά πόσο η Στοκχόλμη θα εφαρμόσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού στη Μαδρίτη και κανείς δεν πρέπει να αναμένει συμβιβασμούς από την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο κ. Ερντογάν.

 

Μια λήξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα απλοποιούσε τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο NATO, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους για συνομιλίες in extremis γύρω από την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Τη συνάντηση, έχει οργανώσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θέλει τα τριάντα ένα μέλη του οργανισμού να επιδεικνύουν ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας. Ο Στόλτενμπεργκ έκρινε την Πέμπτη “απόλυτα πιθανό” το ενδεχόμενο να εξασφαλιστεί “θετική απόφαση” της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του υποσχέθηκε την Παρασκευή να λάβει “την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι” — αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν προσάπτει στις σουηδικές αρχές πως επιδεικνύουν ανοχή στους Κούρδους αυτονομιστές πρόσφυγες στο έδαφός τους και απαιτεί να εκδοθούν δεκάδες από αυτούς.

Η απάντηση της Κομισιόν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι “η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες”.