Ρατσιστικές τουρκικές ομάδες επιτέθηκαν σε κουρδικές οικογένειες στο Heusden Zolder, στο Leuven, στο Βέλγιο, μετά τους εορτασμούς του Νεβροζ την Κυριακή, προκαλώντας ευρεία καταδίκη. Ο αντιδήμαρχος Yasin Gül, που συνδέεται με την τουρκική εξτρεμιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι, υποστήριξε δημόσια τις επιθέσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αφού οι ρατσιστικές τουρκικές ομάδες εξαπέλυσαν βία κατά των κουρδικών οικογενειών στο Leuven του Βελγίου, μετά τους εορτασμούς του Νεβροζ της Κυριακής, ο αντιδήμαρχος του Heusden Zolder, Yasin Gül, ο οποίος συνδέεται με την τουρκική εξτρεμιστική ομάδα Γκρίζοι Λύκοι, υποστήριξε δημόσια τις επιθέσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Εμφανιζόμενος στο CNN Turk μετά το περιστατικό, ο Γκιουλ δικαιολόγησε τη βία κατηγορώντας την κουρδική κοινότητα ότι προκάλεσε Τούρκους υπηκόους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού παρελαύνοντας με κουρδικές σημαίες και εικόνες που σχετίζονται με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κρατείται σε απομόνωση σε φυλακή τουρκικού νησιού από το 1999.

«Φυσικά, οι εθνικές και θρησκευτικές ευαισθησίες είναι πολύ υψηλές σε αυτή την περιοχή. Γι’ αυτό οι πολίτες μας δεν μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση», είπε ο Γκιουλ.

Οι επιθέσεις, οι οποίες περιελάμβαναν απόπειρες πυρπόλησης στο σπίτι μιας οικογένειας, σπάζοντας τζάμια και φωνάζοντας θρησκευτικά συνθήματα, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς, εκ των οποίων δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δράστες αναφέρθηκαν ότι έκαναν τον « χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων», μια χειρονομία συνώνυμη με την ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Τουρκικών Γκρίζων Λύκων.

Η εμπλοκή του Γκιουλ με τους Γκρίζους Λύκους έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στο παρελθόν. Το 2019, αποβλήθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα (CD&V) μετά την εμφάνιση ενός βίντεο που δείχνει τη ρητή υποστήριξή του στην οργάνωση. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε έως ότου η τουρκική σημαία κυματίζει σε όλο τον κόσμο», είπε στο βίντεο του 2017 , στο οποίο απευθυνόταν στα μέλη των Γκρίζων Λύκων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Γκιουλ συνδέθηκε με την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση. Ένα χρόνο νωρίτερα, στο προφίλ του Gül στο Facebook εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν ότι είχε συνδέσμους με τους Γκρίζους Λύκους. Παρά τις προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από τη διαμάχη, οι δεσμοί του Γκιουλ με την ακροδεξιά ομάδα εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι δεν είναι απαγορευμένοι στο Βέλγιο, αλλά παρακολουθούνται στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι γνωστοί για την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ιδεολογία τους, η οποία δίνει επιθετικά προτεραιότητα στον τουρκικό εθνικισμό.

Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως η πτέρυγα νεολαίας του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο συνδέεται στενά με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, η ομάδα είναι διαβόητη για τις βίαιες ενέργειές της εναντίον Κούρδων, αντιφρονούντων και άλλων μειονοτήτων και ενσαρκώνει μια παντουρκιστική στάση.

Η τουρκική ακροδεξιά οργάνωση έχει χαρακτηριστεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως σημαντική απειλή για την ασφάλεια. Αναγνωρισμένη ως η μεγαλύτερη δεξιά εξτρεμιστική ομάδα στη Γερμανία , η ιδεολογία της εξυμνεί το τουρκικό έθνος και δυσφημεί άλλες εθνοτικές ομάδες. Με περίπου 11.000 οπαδούς στη Γερμανία, η παρουσία τους προκαλεί ανησυχία για την έκταση του εξτρεμιστικού αισθήματος στη χώρα. Παρά τις προσπάθειες στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της επιρροής τους, η πρόοδος ήταν αργή.