Επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη σκοτώνει τρία μέλη της Kataib Hezbollah, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή, ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Επίθεση αμερικανικού drone με στόχο ένα αυτοκίνητο στη Βαγδάτη σκότωσε τρία μέλη της Kataib Hezbollah, μιας φιλοϊρανικής ένοπλης ομάδας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι μετά από μια σειρά εκρήξεων που ακούστηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα.Η επιχείρηση, η οποία έλαβε χώρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της ανατολικής Βαγδάτης, γνωστή ως al-Mashtal, διεξήχθη ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) .

Σύμφωνα με την CENTCOM, το χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του διοικητή της Kataeb Hezbollah που ήταν υπεύθυνος για την ενορχήστρωση και τη συμμετοχή σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Associated Press ανέφερε ότι δύο αξιωματούχοι που συνδέονται με ένοπλες ομάδες στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν επιβεβαίωσαν ότι ο ανώτερος διοικητής Abu Baqir al-Saadi ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Επιπλέον, το τοπικό Sabereen News επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας ότι ο al-Saadi σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Το χτύπημα έρχεται ως μέρος μιας εκστρατείας των ΗΠΑ που στοχεύει ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων  στην περιοχή, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ στόχευσαν 85 τοποθεσίες στις δύο χώρες ως αντίποινα για μια επίθεση σε βάση στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες.

Στον απόηχο της απεργίας, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Βαγδάτη, ιδιαίτερα γύρω από την βαριά οχυρωμένη πρεσβεία των ΗΠΑ, εν μέσω φόβων για πιθανές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πληγείσα γειτονιά για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν την αναταραχή.

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ για το μέλλον των στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Το προηγούμενο αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ για ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει προκαλέσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εθνών.