26008472

Mε άκρως προκλητικό τρόπο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και τις καταστάσεις που η ίδια η Άγκυρα δημιουργεί. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πιστός στο αφήγημα της… ισχυρής Τουρκίας και της “αδύναμης Ελλάδας που προκαλεί”, επανέλαβε τις θέσεις της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας, με έναν και μοναδικό στόχο. Τη “μοιρασιά” του πλούτου στο Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε:

“Στις σχέσεις με την Ελλάδα, είμαστε εξαιρετικά υπομονετικοί, με βάση το διεθνές δίκαιο, ό,τι χρειάζεται για την ειρήνη, για τη δίκαιη κατανομή του εδώ πλούτου είμαστε σε διάλογο. Έχουμε τα προβλήματά μας εδώ. Να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο. Υπάρχουν βαθιά προβλήματα. Καλέστε μας, να έρθουμε στην Ελλάδα να μιλήσουμε, ελάτε εδώ να μιλήσουμε. Μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα μεταξύ μας. Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να μιλήσει όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνα και λογικά. Μην αυξάνετε την ένταση, μην διαταράσσετε το περιβάλλον του διαλόγου. Εμείς λέμε ότι είμαστε υπομονετικοί. Παρά τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με υπομονή και ειρήνη. Μην παρεξηγείτε την έκκλησή μας για διάλογο, αυτό δεν είναι φόβος, θέλουμε να το λύσουμε με αξιοπρέπεια, ευγένεια και διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν είναι αδυναμία. Από την άλλη, θα προστατεύσουμε το δίκαιό μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας”.

“Μαζέψτε τα μυαλά σας”

“Μαζέψτε τα μυαλά σας, μην παίρνετε αέρα λόγω δηλώσεων τρίτων με κανέναν τρόπο, κρατήστε τα δικά σας πόδια στο έδαφος. Να είστε έξυπνοι και λογικοί. Να μιλήσουμε, να έχουμε ειρήνη και ησυχία. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα ανακατώνουν την κατάσταση με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και εντείνουν την ατμόσφαιρα. Υπάρχει αυτή η ένταση και η μάταιη προσπάθεια εξοπλισμού. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες κούρσας εξοπλισμών. Ειδικότερα, βλάπτει την ευημερία του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι επίσης πρόθυμη να πάρει τα όπλα, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία τους. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι. Μερικοί λογικοί πολιτικοί στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, βλέπουν και προειδοποιούν. Ακούστε αυτούς. Να καθιερώσουμε εδώ την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου. Να μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη του Αιγαίου. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, μερικά από αυτά καταστρέφουν αυτή την καλή θέληση, τα καλά βήματα. Το γνωρίζουμε και αυτό επίσης. Δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Να το ξέρετε αυτό και προσαρμόστε τη συμπεριφορά και τη δράση σας ανάλογα”.

Εθνικό θέμα η Κύπρος

“Η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντική επιρροή. Ένας παράγοντας που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ηρεμία. Οι συναντήσεις του Τ/Προέδρου μας ήταν αποτελεσματικές σε όλα αυτά. Παρείχε σοβαρή ανακούφιση. Είμαστε μαζί με τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν μέρα και νύχτα. Οι Κύπριοι αδελφοί μας είναι αδέρφια μας. Η εθνική μας υπόθεση. Εκεί δεν τίθεται θέμα παραχώρησης. Θέλουμε δύο ίσα, κυρίαρχα ‘κράτη’. Υπάρχουν 500 χρόνια φιλίας με τη Λιβύη. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φέρουμε ειρήνη στους Λίβυους αδελφούς μας, και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ό,τι έχει να γίνει με τις φιλικές και αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, συνεχίζουμε τη φιλία μας. Η Τουρκία είναι πραγματικά ισχυρή, αποτελεσματική και αποτρεπτική με τις ιστορικές αξίες και τη γεωγραφία της. Δείχνει ότι είναι μια σημαντική χώρα με τον νεαρό στρατό και τον πληθυσμό της και ότι είναι μια ισχυρή χώρα. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί για να επιβιώσουμε, να ζήσουμε σε αυτή τη γεωγραφία”.