Στην Προύσα, ένας δημοσιογράφος και τέσσερις πολιτικοί του HDP καταδικάστηκαν ο καθένας σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση στο πλαίσιο διαδικασίας έφεσης για φερόμενη «τρομοκρατική προπαγάνδα».

 

Μια δίκη έφεσης εναντίον πολλών μελών της κουρδικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε σε ποινικό δικαστήριο στη δυτική τουρκική επαρχία Προύσα την Πέμπτη με ετυμηγορία ενάμιση έτους φυλάκισης έκαστος. Οι κατηγορούμενοι ήταν οι Aynur Yılmaz και Mehmet Akbaş, πρώην συμπρόεδροι της επαρχιακής ένωσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Προύσα, ο Halis Şanlı υπεύθυνος για την περιοχή Mudanya και ο ακτιβιστής του HDP Ismail Hakkı Gökçe. Ο δημοσιογράφος Emrah Çaçan ήταν ο πέμπτος κατηγορούμενος που εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Βάση για το κατηγορητήριο εναντίον του ήταν η κατηγορία ότι διεξήγαγε «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαδικασίες επιστρέφουν σε έρευνες από το 2015. Στην περίπτωση του Çaçan, το «αδίκημα της τρομοκρατικής προπαγάνδας» ήταν πολύ πιο σοβαρό επειδή δημοσίευσε τα άρθρα που ενοχοποιήθηκαν από την εισαγγελία ως ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων DIHA, το οποίο απαγορεύτηκε με κρατικό διάταγμα το 2016. Ο Çaçan ήταν υπό κράτηση για τη δίκη από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σε μια πρώτη δίκη τον Ιανουάριο του 2021, και οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας, αν και δύο συγκατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών και δεκαοκτώ μηνών αντίστοιχα. Επειδή ο εισαγγελέας ήθελε να δει όλους τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται, άσκησε έφεση. Η διαδικασία εναντίον των καταδικασθέντων τώρα άνοιξε ξανά. Η νέα δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Συλλήψεις στη Μερσίνα

Δέκα Κούρδοι συνελήφθησαν στη Μερσίνα την Τετάρτη. Αφορμή για τις συλλήψεις ήταν η έρευνα της Εισαγγελίας της Μερσίνης για καταγγελίες για  «τρομοκρατική προπαγάνδα».

2023-09-29T20:10:25+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top