Μια ανησυχητική τάση περιορισμών στην πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση των Κούρδων στην Τουρκία έχει επισημάνει η Ένωση Μέσων και Νομικών Σπουδών (MLSA), παρουσιάζοντας λεπτομερή ενημέρωση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η έκθεση αποκαλύπτει μια συστηματική προσπάθεια περιθωριοποίησης των κουρδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας έναν σημαντικό αριθμό απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί σε τέτοιες εκδηλώσεις από το 2019.

 

Οι περιορισμοί στην πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση στην Τουρκία αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη πολιτική ατζέντα με στόχο την περιθωριοποίηση της κουρδικής κοινωνικής σφαίρας, την ουσιαστική ομαλοποίηση της αυθαίρετης απαγόρευσης των κουρδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που παρουσίασε η Ένωση Μέσων και Νομικών Σπουδών (MLSA) στο Συμβούλιο της Επιτροπή Υπουργών της Ευρώπης.

Από το 2019, τουλάχιστον 28 κουρδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις φέρεται να έχουν απαγορευτεί σε 16 πόλεις της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας μια ανησυχητική τάση περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Η έκθεση καλύπτει μια σειρά πολιτιστικών συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων 18 συναυλιών, οκτώ θεατρικών παραστάσεων, μια παράσταση stand-up comedy και μια λογοτεχνική ομιλία, που απεικονίζουν τον ευρύ αντίκτυπο στην κουρδική πολιτιστική έκφραση.

Οι περιορισμοί συνεχίστηκαν και το τρέχον έτος, με τις αρχές να έχουν ήδη απαγορεύσει τουλάχιστον δύο συναυλίες και θεατρικά έργα στα κουρδικά το 2024 χωρίς να παρέχουν καμία αιτιολόγηση για αυτές τις ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων περιπτώσεων όπως το « Qral u Travis », μια προσαρμογή του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Σαμ. Η πολιτική κωμωδία του Bobrick «Travis Pine (A Man of the People)» και μια συναυλία του Metin-Kemal Kahraman.

Η ενημέρωση της MLSA στην Επιτροπή Υπουργών έριξε φως στο δικαίωμα στη συγκέντρωση και διαδήλωση στην Τουρκία. Χρησιμοποιώντας ένα διαδικαστικό εργαλείο γνωστό ως κοινοποίηση 9.2, η MLSA κοινοποίησε τις ανησυχίες της για συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία απευθείας στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσω αυτών των ανακοινώσεων, η MLSA τόνισε τον αυθαίρετο χαρακτήρα των απαγορεύσεων στις κουρδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και κάλεσε την Επιτροπή να ζητήσει συγκεντρωτικά δεδομένα από την Τουρκία σχετικά με αυτές τις απαγορεύσεις. Ειδικότερα, η MLSA προέτρεψε την αναθεώρηση του περί Επαρχιακής Διοίκησης Νόμου, που επί του παρόντος λειτουργεί ως νομική βάση για τέτοιες απαγορεύσεις, και συνέστησε μέτρα για την ανάληψη ευθύνης από τους υπαλλήλους για αυτές τις αυθαίρετες ενέργειες.