Η υπό την ηγεσία των Κούρδων Βόρεια και Ανατολική Συρία (NES) αντιμετωπίζει επιδείνωση της καταστροφής λόγω των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών, της ρύπανσης και της καταστροφής βασικών υποδομών, σύμφωνα με την πρωτοβουλία REACH που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, οι διαρροές πετρελαίου και η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια και ανατολική Συρία υπό την ηγεσία των Κούρδων, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας REACH που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η επισκόπηση της κρίσης στην περιοχή, η οποία πρόσφατα αντιμετώπισε κύματα τουρκικών αεροπορικών επιδρομών που αποσκοπούσαν ειδικά να υποβαθμίσουν τις ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές της περιοχής, διαπίστωσε:

«Η Βόρεια και η Ανατολική Συρία αντιμετώπισαν αυξημένες ελλείψεις καυσίμων, ειδικά στην Αλ-Χασάκα, όπου η μη διαθεσιμότητα καυσίμων φέρεται να επηρέασε την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στο 50% των κοινοτήτων που αξιολογήθηκαν.

«Η αυξανόμενη μη διαθεσιμότητα καυσίμων είναι μία από τις συνέπειες της ζημιάς στις μη στρατιωτικές υποδομές που προκαλούνται από επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές στη Βόρεια και Ανατολική Συρία».

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις σε περισσότερες από χίλιες τοπικές κοινότητες σε όλη την αυτόνομη περιφέρεια, εντόπισε ένα ευρύ φάσμα αναγκών τόσο μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων όσο και των κοινοτήτων υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένων των επειγουσών αναγκών για επισκευές σε υποδομές, πρόσβαση σε βασικές προμήθειες όπως καύσιμα, φάρμακα,ς και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και υγιεινής.

Η έκθεση τόνισε ιδιαίτερα την περιβαλλοντική κρίση στην περιοχή, η οποία επίσης οφείλεται σε πάνω από μια δεκαετία πολέμου, στην απομόνωση της περιοχής και στην αναγκαστική εξάρτησή της από την μη ασφαλή εγχώρια κατασκευή ντίζελ για τη διατήρηση ενός βασικού προτύπου ανθρωπιστικής παροχής.

«Ενώ οι περισσότερες κοινότητες στη Βόρεια και την Ανατολικη Συρία βασίζονται στη γεωργία των καλλιεργειών για τα προς το ζην, οι αγρότες αντιμετώπισαν ζητήματα που σχετίζονται με τη μειωμένη ποιότητα του εδάφους και τη ζημιά στις γεωργικές εκτάσεις λόγω της ρύπανσης», δήλωσε η REACH.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ρύπανση αποτελούσε απειλή στην περιοχή Deir-ez-Zor, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαϊκής υποδομής της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας: «Οι αναφορές για ρύπανση της γης ήταν οι υψηλότερες σε κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη στο Deir-ez. Η ρύπανση των καλλιεργειών μπορεί να προήλθε από πρόσφατες διαρροές πετρελαίου σε πολλά ποτάμια της περιοχής».

Η πρόσβαση στο νερό είναι επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Η συνεχιζόμενη ερημοποίηση επιδεινώνεται από τον έλεγχο της Τουρκίας των ζωτικών υδάτινων πόρων . Ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν επανειλημμένα κλείσει τη ροή από τον υδάτινο σταθμό Allouk, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η Τουρκία κατηγορείται επίσης ότι διοχέτευσε τη ροή του νερού μέσω του κρίσιμου ποταμού Ευφράτη, αφήνοντας τοπικές κοινότητες και αγρότες χωρις να έχουν πρόσβαση στο νερό που χρειάζονται.

Ως εκ τούτου, το REACH διαπίστωσε: «Περισσότερες από τις μισές κοινότητες που αξιολογήθηκαν στο Deir-ez-Zor και στην επαρχία Al-Hasakah αντιμετώπισαν προβλήματα με το πόσιμο νερό. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν το νερό έχει κακό χρώμα, κακή γεύση και το νερό είναι ασβεστούχο ή πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η αρρώστια των ανθρώπων. Τον Μάρτιο, το Deir-ez-Zor ήταν αυτο που κατέγραψε τις μεγαλύτερες αναφορές για το νερό που αρρωσταίνει τους ανθρώπους».

Η βοήθεια προς τη Συρία μειώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς η παγκόσμια προσοχή στρέφεται αλλού, αν και υπάρχουν περισσότεροι Σύροι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια τώρα από κάθε άλλη στιγμή από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κρίση είναι ιδιαίτερα οξεία στη Βόρεια και Ανατολική Συρία , μια μη αναγνωρισμένη περιοχή που υπόκειται σε τακτικές τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, εισβολές και οικονομικό εμπάργκο, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ μικρή βοήθεια μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιοχή.

Το REACH είναι μια κοινή πρωτοβουλία των IMPACT, ACTED και του Προγράμματος Επιχειρησιακών Δορυφορικών Εφαρμογών των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT), που εργάζεται για την εφαρμογή παροχής βοήθειας σε ζώνες κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Οι τακτικές εκθέσεις τους υπογραμμίζουν τις πολλαπλές, διασταυρούμενες κρίσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.