Έξαλλοι πανηγυρισμοί των οπαδών του Ερντογάν/AP (gallery)

 

Καθαρή νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον ίδιο να βγάζει νικηφόρα ομιλία στην οποία σημείωσε ότι θα είναι με μαζί με τους πολίτες της Τουρκίας «μέχρι τον θάνατο». Ο Ερντογάν κέρδισε ακόμα μια πενταετία στο τιμόνι της χώρας αφού συγκέντρωσε το 52,08%, έναντι 47,92% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

 

Την ίδια ώρα οι πανηγυρισμοί των οπαδών του είναι έξαλλοι τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα. Μάλιστα, στην Πόλη εκατοντάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν μέσα στην Αγία Σοφία, η οποία έχει μετατραπεί σε τέμενος, και πανηγύρισαν με θρησκευτικά συνθήματα. Το «ο Θεός είναι μεγάλος» ήταν το κυρίαρχο.

 

 

 

 

 

«Η πρώτη του δήλωση – Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη»

 

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε», δήλωσε ο Ερντογάν ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι θα είναι μαζί τους «μέχρι τον θάνατο» και όχι απλά μέχρι αυτή την εκλογική νίκη.

 

«Απευθύνομαι σε αυτούς που ρωτούν και σε αυτούς που δεν ρωτούν. Εμείς είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε. Εμείς αγαπούμε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη. Από εδώ ξεκινήσαμε και εδώ συνεχίζουμε τις νίκες. Σας χαιρετώ όλους και θέλω να ξέρετε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την επιλογή του λαού έχουμε ολοκληρώσει με νίκη και ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές γιορτές έχουμε και μία τρίτη γιορτή, την εκλογική νίκη για την οποία ευχαριστώ όλους τους πολίτες», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν ενώ το πλήθος φώναζε «ένας είναι ο Θεός», δηλαδή το σύνθημα με το οποίο καλούν τους πιστούς στο τζαμί.

«Συγχαρητήρια σε όλους»

 

«Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα που στήριξε την εκλογική διαδικασία. Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους νέους. Επίσης όλα τα αδέρφια μας τα οποία πολέμησαν με όλη τους την ψυχή για το κόμμα και να ευχαριστήσω όλους του πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

 

«Τα πέντε χρόνια που έχουμε μπροστά μας με βρίσκουν ξανά υπεύθυνο για τη χώρα. Αυτό αποφάσισε ο λαός και εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Ευχαριστώ τον λαό που με επέλεξε», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο»

 

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία», σημείωσε με το πλήθος να φωνάζει «bye bye Κεμάλ» αποχαιρετώντας τον πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν.

 

«Όπως το σίδερο γίνεται ατσάλι, έτσι και εσείς με την ακλόνητη πίστη και την βούλησή σας μετατρέψατε αυτή την εκλογική διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε και προσχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό κάνοντας νέα επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου. «Έχουμε την αποδοχή όλων των πολιτών της Τουρκίας. Είχε προβλέψει ότι θα κερδίσουμε με τρόπο τέτοιο που κανείς δεν θα έχανε στην χώρα. Η Τουρκία είναι αυτή που κερδίζει με αυτό το αποτέλεσμα. Η Τουρκία είναι που θα αναπτυχθεί. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τις διάφορες απειλές. Ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους και μοιραστήκαμε τις αγωνίες τους», πρόσθεσε.

 

«Εμείς γράφουμε Ιστορία και η Τουρκία βγήκε κερδισμένη», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.