Εκλογές στην Τουρκία: Τι είπε για Ελλάδα σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου - Νέο δημοσκοπικό "Βατερλώ" Ερντογάν

 

Νέα δημοσκόπηση σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία έρχεται να δώσει, όχι απλώς εκλογική νίκη, για τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά θρίαμβο, όντας η δεύτερη που προβλέπει τόσο μεγάλη διαφορά σε βάρος του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η EuroPoll Araştırma διεξήγαγε έρευνα μεταξύ 10-13 Μαρτίου στην οποία τα αποτελέσματα ως προς τα κόμματα έχουν ως εξής:

• Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 31,9%
• Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 29,8%
• Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP): 11,3%
• Καλό Κόμμα (İyi): 8,8%
• Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP): 7,6%
• Κόμμα Μέλλοντος (Gelecek): 3,4%
• Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA): 2,6%
• Άλλο: 3%

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
The video could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.

Την ίδια ώρα στο ερώτημα για τον πρόεδρο ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας επικρατεί του υποψηφίου της Λαϊκής Συμμαχίας κατά 13,6 μονάδες:

• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας: 56,8%
• Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας: 43,2%

Ντεμιρτάς – Καβάλα και Ελλάδα

Η φυλάκιση του ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του Οσμάν Καβάλα έχουν αποτελέσει κηλίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με σχεδόν όλες τις δυτικές χώρες, όσο αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, ένας από τους κύριους συμβούλους του Κιλιτσντάρογλου, είπε στον αμερικανικό Τύπο για τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής που σχεδιάζουν εάν κερδίσουν τις εκλογές.

Ο Τσεβικιόζ υποσχέθηκε  ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ. Λέγοντας ότι μια νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει το επιδεινούμενο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ για τους Ντεμιρτάς και Καβάλα θα τηρηθούν. Ο Τσεβικιόζ είπε ότι ο Ντεμιρτάς και ο Καβάλα, που βρίσκονται στη φυλακή, θα αφεθούν ελεύθεροι.

“Θα τερματιστεί η πολιτική αντιπαράθεσης με την ΕΕ”, είπε και προσέθεσε “θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία ομαλοποίησης στην εσωτερική πολιτική”, δηλώσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ότι η τουρκική αντιπολίτευση σκοπεύει να μείνει πιστή στο μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τσεβικιόζ δήλωσε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα “δημιούργησαν μια ευκαιρία και ένα νέο περιβάλλον”.

Πέτρος Κράνιας