Ερντογαν

Ο Τούρκος φοιτητής Yunus Efe έχει βιώσει μόνο έναν ηγέτη στην Τουρκία, τον Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς ετοιμάζεται να ψηφίσει για πρώτη φορά στις εκλογές αυτόν τον μήνα, ο 22χρονος λέει – σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters – ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Ο Efe είναι ένας από τους περισσότερους από 6 εκατ.  ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Πρόκειται για περίπου το 10% του εκλογικού σώματος και η ψήφος τους θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για το αν η διακυβέρνηση του Ερντογάν θα συνεχιστεί για τρίτη δεκαετία ή θα λάβει τέλος.

Ο Efe, που ήταν μικρό παιδί όταν ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2003, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πιστεύει ότι θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, τα οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, έχουν πληγεί υπό τον Ερντογάν.

“Σίγουρα ανησυχώ για την ελευθερία του λόγου. Στην πραγματικότητα, το ζω καθημερινά αλλά δεν το συνειδητοποιούμε επειδή συνηθίσαμε να ζούμε με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε ο Efe, σημειώνοντας πως το σκέφτεται και δεύτερη φορά πριν κάνει like ή δημοσιεύσει κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σε έκθεση του 2022, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Τουρκία και διώκονται για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως με την κατηγορία της δυσφήμισης, της προσβολής του προέδρου ή της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Η Άγκυρα υποστηρίζει από τη μεριά της ότι τα μέτρα της είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο.

Ο Efe δήλωσε ότι αδιαφορούσε για τις εκλογές και την πολιτική όπως και πολλοί νέοι, αλλά τώρα είναι ενθουσιασμένος που θα ψηφίσει και τον “κέρδισαν” οι υποσχέσεις του Κιλιτσντάρογλου και του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ενός από τα έξι κόμματα που έχουν συμμαχήσει εναντίον του Ερντογάν.

“Πιστεύω ότι τα δικαιώματα και η δικαιοσύνη μπορούν να αποκαταστηθούν”, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτά τα αισθήματα του Efe δείχνουν το επίπεδο της πρόκλησης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών, με τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του (ΑΚΡ) να πλήττεται από την κρίση του κόστους ζωής και τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν υπόσχονται να ανατρέψουν τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι

Το ποοτό του Ερντογάν μεταξύ των νέων και εκείνων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά προβλέπεται να είναι χαμηλότερο από ό,τι στις άλλες ηλικιακές ομάδες, δήλωσε ο Erman Bakirci από τη δημοσκοπική εταιρεία Konda Arastirma.

Περιγράφοντας τους νέους ψηφοφόρους ως ένα “πολύ θυμωμένο και απελπισμένο” τμήμα των 85 εκατ. ανθρώπων της Τουρκίας, ο Bakirci είπε ότι η ψήφος τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα επειδή αποτελούν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της εκλογικής βάσης.

“Βλέπουν μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τι κάνουν οι συνομήλικοί τους στην Ευρώπη και τι ευκαιρίες έχουν”, δήλωσε ο Bakirci. “Βλέπουν ότι η διαφορά μεταξύ τους έχει διευρυνθεί. Τους λείπει η κοινωνική, οικονομική και νομική ασφάλεια. Θέλουν να αλλάξει η κατάσταση αυτή”.

Ο Ερντογάν έχει μιλήσει κολακευτικά για τη νεολαία στην προεκλογική του εκστρατεία, επικρίνοντάς την όμως παράλληλα ότι δεν εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας επί των ημερών του, ανατρέχοντας σε πιο δύσκολες εποχές πριν από την ανάληψη της εξουσίας.

Ο Ερντογάν αντλεί παραδοσιακά υποστήριξη από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Τουρκίας. Έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Konda πέρυσι έδειξε ότι το 57% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως μοντέρνους, το 32% περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως παραδοσιακούς συντηρητικούς και οι υπόλοιποι περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως θρησκευτικά συντηρητικούς.

Ο Emre Orgun, ένας 22χρονος που εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής μιας εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν, επειδή δεν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί την Τουρκία τόσο καλά όσο ο Ερντογάν.  “Φυσικά και θέλω να συνεχιστεί η σημερινή κυβέρνηση. Θέλουμε να συνεχίσει με κάποιες αλλαγές σε ορισμένους αξιωματούχους και πολιτικές”, δήλωσε ο Orgun, προσθέτοντας ότι τα κύρια προβλήματά του είναι οι υψηλές τιμές και οι ευκαιρίες απασχόλησης.