Εκλογές στην Τουρκία: "Πόλεμο νεύρων" βλέπουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας

 

Οι εκλογές στην Τουρκία συνεχίζουν να απασχολούν, όπως συμβαίνει για εβδομάδες, το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για “ιστορική” αναμέτρηση. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να καταγράψει τις εξελίξεις και να ερμηνεύσει την κατάσταση. Αναλυτές στη Γερμανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο “χάους” με τα αποτελέσματα.

“Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;”. Με αυτόν τον τίτλο η ταμπλόιντ Bild αναφέρθηκε στη συγκεχυμένη κατάσταση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισήμανε πως “οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων” και ότι “σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα”.

“Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση”, κατέγραψε η Süddeutsche Zeitung.

“Πόλεμο νεύρων για την εξουσία” είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως “αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων” την εξέλιξη της καταμέτρησης. “Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια”.

 

Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία “έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (…) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’”.

Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν “έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ” και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο”. Οι επικριτές του “φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς”.

Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι “οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (…) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (…) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους”.