19863393

Ο υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουλεϊμάν Σοϊλού έβαλε στο στόχαστρο τη σύζυγο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ντιλέκ Ιμαμόγλου, μετά τη συμμετοχή της σε προεκλογική συγκέντρωση στην ανατολική επαρχία Βαν.

Ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, για την προεδρία της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Βαν στις 2 Μαΐου, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, από το CHP, ανέβηκε επίσης στη σκηνή κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Στις 3 Μαΐου, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σχολίασε τη συγκέντρωση και ισχυρίστηκε ότι ο Εκρέμ και η Ντιλέκ διεξήγαγαν προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) “κάνοντας το σημάδι της νίκης”.

“Ο κύριος Κεμάλ έκανε μια συγκέντρωση στο Βαν. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Εκρέμ Ιμάμογλου με τη σύζυγό του. Σήκωσαν τη σημαία του (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) HDP. Έκαναν το σήμα της νίκης που κάνει το PKK. Στην πλατεία ήταν 11.000 άνθρωποι. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν “λευτεριά στον Σέλο””, είπε ο Σοϊλού, αναφερόμενος στον φυλακισμένο πρώην συμπρόεδρο του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θέλοντας να ταυτίσει τους κεμαλιστές με τους Κούρδους ψηφοφόρους, αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός πως σε εκείνες τις περιοχές της ανατολής το κουρδικό στοιχείο κυριαρχεί.

 

“Έχουν συγκεντρώσει μέλη του HDP εκεί. Έχουν μαζέψει τα δικά τους κομματικά μέλη. Και αυτό δεν ήταν αρκετό. φώναξαν συνθήματα ‘Οδούς αντί οδόντος, αίμα για αίμα, Οτσαλάν’. Είναι πολύ σαφές τι θα συμβεί εάν αυτοί (η αντιπολίτευση) έρθουν στην εξουσία, Θεός φυλάξοι”, είπε ο Σοϊλού, χρησιμοποιώντας την κλασική ρητορική των κατηγοριών τρομοκρατίας σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους.

Πέτρος Κράνιας