Εκλογές στην Τουρκία: Ο άκρως προκλητικός χάρτης της Le Monde

Ο προκλητικός χάρτης που δείχνει ότι τα μισά νησιά του Αιγαίου ψήφισαν… Κιλιτσντάρογλου.

Με έναν προκλητικό χάρτη, που αναπαρήγαγε, η Le Monde παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών. Στον χάρτη αυτό φαίνονται ξεκάθαρα όσες περιοχές έχουν κερδίσει οι δύο μονομάχοι Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πρόβλημα με αυτό το χάρτη είναι ότι δείχνει πως τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία έχουν συμπεριληφθεί στις… τουρκικές περιοχές που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου!

Δείτε εδώ τον χάρτη που αναπαράγει η LeMonde

 

Διπλωματικές πηγές σχετικά με δημοσίευση παραπλανητικού, τουρκικής επινόησης χάρτη στην αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο διαδίκτυο. Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, απέστειλε επιστολή στην ανωτέρω εφημερίδα στην οποία επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά. Επιπλέον, ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό.

Στη συνέχεια βέβαια η Le Monde διόρθωσε το σφάλμα και παρουσίασε νέο χάρτη, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά στην τουρκική επικράτεια.

2023-05-22T12:03:20+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top