Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου "βλέπουν" οι δημοσκόποι - Δεν πιάνει το 50% ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να “πιάσει” το 50%, δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φαίνεται ότι πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία περνώντας το 50% από τον πρώτο γύρο.

Τουλάχιστον έτσι υποδεικνύουν  τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες ερευνών Yoyelem, MAK, ArtıBir, GENAR, Saros, ORC, Turkey Report, AR-G, Aksoy, PIAR και ALF και οι μέσοι όροι που εξάγονται από αυτές.

Σύμφωνα με τους μέσους όρους της έρευνας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) κατατάσσεται πρώτο με 32,8%. Η μέση ψήφος για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι 27,6%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), στην τρίτη θέση, λαμβάνει το 10,7% των ψήφων. Το ποσοστό ψήφου που παίρνει το Καλό Κόμμα (İyi): είναι 10,5%. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), από την άλλη, συγκεντρώνει το 6,5% των ψήφων.

Τα ποσοστά ψήφου των άλλων κομμάτων, τα οποία είναι κάτω του 3%, δεν περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα που ανακοινώνει η κάθε εταιρεία έρευνας. Από όσα δημοσιεύονται οι μέσοι όροι έχουν ως εξής: Το μέσο ποσοστό ψήφου για το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi), του Μουχαρέμ Ιντζέ είναι 2,9%. Ο μέσος όρος για το Κόμμα Μέλλοντος (Gelecek) και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) είναι 1,6% έκαστο. Ο μέσος όρος ψήφου για το Κόμμα Ευημερίας Ξανά (του υιού Ερμπακάν) είναι 1,3%. Το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP) 1,2%. Το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), από την άλλη πλευρά, λαμβάνει το 1,1% των ψήφων. Το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), από την άλλη πλευρά, παραμένει στο 0,9%.

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου "βλέπουν" οι δημοσκόποι - Δεν πιάνει το 50% ο Ερντογάν

Τι λένε οι δημοσκόποι

Πέραν αυτών, άλλες τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις εκλογές.

Ο Κεμάλ Οζκιράζ (AVRASIA), ο Οζέρ Σεντζάρ (METROPOLL) και ο Μεχμέτ Ποστεκί (ORC) αξιολόγησαν την τελευταία κατάσταση σχετικά με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Και τα 3 ονόματα δήλωσαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τον Ποστεκί, της ORC Araştırma, η οποία θεωρείται μία εταιρεία κοντά στον Ερντογάν και εμφανίζει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΚΡ, υπήρξε μείωση από 53% σε 38-40% στην (κυβερνητική) Λαϊκή Συμμαχία και οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτό είναι τα ζητήματα της οικονομίας, της δικαιοσύνης και των προσφύγων.  “Όταν κοιτάμε τη γενική τάση, βλέπουμε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ολοκληρώσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο. Με ή χωρίς την υποστήριξη του Μουχαρέμ Ιντζέ, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό”.

Σύμφωνα με τον Οζέρ Σεντζάρ, της METROPOLL, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση αλλά θεωρίται γενικώς αξιόπιστη, τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό και σαφές αυτή τη στιγμή, αλλά η Λαϊκή Συμμαχία κινείται γύρω στο 43,5% για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεντζάρ είναι της άποψης ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη αλλαγή, η Λαϊκή Συμμαχία θα πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα φτάσει ακόμη και τους 301 βουλευτές. Ο Σεντζάρ δήλωσε ότι παρόλο που ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν κατά 2,5% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, αυτό το ποσοστό δεν είναι ένα ποσοστό που δεν θα αλλάξει. Ο Σεντζάρ τόνισε ότι το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο: Για τους υποψήφιους προέδρους, ο Σεντζάρ υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον Ερντογάν με ποσοστό 2,5%. Απαιτείται διαφορά τουλάχιστον 8-9%. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Μαρτίου, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, αν οι εκλογές πάνε στον δεύτερο γύρο, νομίζω ότι όποιος ξεπεράσει τους 301 βουλευτές έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει και την προεδρία.

Την ίδια ώρα, προβάδισμα νίκης έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο έμπειρος Τούρκος δημοσκόπος Ιμπραχίμ Ουσλού, ο οποίος τονίζει ότι “ο Kιλιτσντάρογλου είναι πάνω από το 50%  και ίσως νικήσει από τον πρώτο γύρο”. Ο Ουσλού, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρίας ερευνών ANAR Araştırma, τόνισε χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με τη δημοσκόπησή  μας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Τα ποσοστά του είναι λίγο πιο πάνω από το 50%. Άρα φαίνεται πως η υπόθεση των εκλογών μπορεί να τελειώσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου στο 51%. Όμως επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Τα ποσοστά του κ. Ερντογάν κυμαίνονται στο 40-42% και παρά την προεκλογική του εκστρατεία αν και έχει ανεβάσει μια με δυο μονάδες τα ποσοστά του δεν πλησιάζει το 50%. Άρα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει πιθανότητα να νικήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει αυτή την πιθανότητα όμως δεν είναι τόσο άνετος, δηλαδή δεν είναι στο 55 ή 56%”.

Πέτρος Κράνιας