Εκλογές στην Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν στο 60% της καταμέτρησης - Αμφισβητεί η αντιπολίτευση

 

 

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία στα 200.000 εκλογικά τμήματα στις 17.00 τοπική και ώρα Ελλάδος.

Στο 59,44% της καταμέτρησης, προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 51,64%, ακολουθεί ο Κιλιτσνταρολγου με 42,53% και ο Σ. Ογάν 5,32%.

Εκλογές στην Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν στο 60% της καταμέτρησης - Αμφισβητεί η αντιπολίτευση

 

Σκληρή μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου διεξάγεται στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu, καθώς η διαφορά τους είναι μόλις 0,2%. Στο 47,50% της συνολικής καταμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 47,54% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 47,52%. Ο Σινάν Ογάν συγκεντρώνει 4,53% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,41%. Σύμφωνα όμως με την Τζανάν Καφταντζίογλου, περιφερειάρχη του CHP, στο 40% της ενσωμάτωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 52%.

Στο 34% της καταμέτρησης στις βουλευτικές εκλογές, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 38,86%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 21,6%
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP): 12,19%
Καλό Κόμμα (IYI): 9,55%
Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP): 8,08%.

Εκκενώνεται το κεντρικό κτήριο του ΑΚΡ

Λίγο μετά τις 8, έγινε γνωστό ότι τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη εκκενώνονται, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για φάρσα.

Χάνει τα προπύργιά του ο Ερντογάν

Ανατροπή παρατηρείται στην ψήφο των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν φαίνεται πως χάνει τα προπύργιά του στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τουλάχιστον δέκα από τις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν δώσει προβάδισμα στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην προεδρική κούρσα, αλλά διαφορετικές είναι οι προτιμήσεις τους στην επιλογή της ψήφου για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Παράπονα και αμφισβήτηση προς το Anadolu

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από δύο πρακτορεία. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Ερντογάν, καθώς και στις προηγούμενες εκλογές είχε σταματήσει να καταγράφει αποτελέσματα για ολόκληρη τη νύχτα. Από την άλλη υπάρχει το επίσης αξιόπιστο ΑΝΚΑ, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Ήδη κατά τις πρώτες δύο ώρες της καταμέτρησης είχαν αρχίσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το Anadolu ισχυρίστηκε ότι καταμέτρησε το 30% των ψήφων, την ώρα που το ΑΝΚΑ είχε καταμετρήσει το 7,9%. Παράλληλα, το Anadolu ξεκίνησε την καταμέτρηση με ένα εμφατικό 60% υπέρ Ερντογάν, πιθανώς για να απογοητεύσει την αντιπολίτευση, ενώ το ΑΝΚΑ ξεκίνησε με ένα πιο λογικό 50-44 υπέρ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αξιόλογος δημοσιογράφος Μουράτ Αγιρέλ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δημοσίευσε αποτελέσματα στο 23% της καταμέτρησης, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με 47% έναντι 46%. Το ΑΚΡ δημοσίευσε αποτελέσματα τα οποία συμφωνούν μαζί του.

“Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου” τόνισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καλώντας τους ψηφοφόρους του να αγνοούν τα επίσημα στοιχεία. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία των στοιχείων που μεταδίδονται.

Από την πλευρά του ο Φαΐκ Οζτράκ, εκπρόσωπος του CHP δήλωσε ότι βλέπει “θετική εικόνα” στα αποτελέσματα και κατηγόρησε το Anadolu ότι χειραγωγεί τα στοιχεία που υποδέχεται.

Λίγο πριν από τις 8 ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου τουίταρε: “Προηγούμαστε”

“Το πρακτορείο Anadolu επιδίδεται στην παραδοσιακή του χειραγώγηση για τελευταία φορά. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή είναι σε επίπεδο ρεκόρ. Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις δηλώσεις μας” ανέφερε.

Κατά τις επιταγές της συνήθειας, άνθρωποι έχουν παραμείνει στα εκλογικά κέντρα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η καταμέτρηση θα διεξαχθεί δίκαια και χωρίς απόπειρες πειράγματος, όπως στο παρελθόν.

Τους 1,7 εκατ. φτάνουν οι Τούρκοι πολίτες από όλο τον κόσμο που έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 60.697.843 Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, από τους σχεδόν 64 εκατομμύρια που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.